Basisscholen sturen leerlingen naar huis omdat het steeds vaker niet lukt een vervanger te vinden als een docent bijvoorbeeld ziek is. De gevolgen van wat in de volksmond de flexwet heet, zijn nu al voelbaar in de klas, terwijl het schooljaar nog maar net begonnen is.
Bij het meldpunt van Verus, de vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs, stromen de meldingen van besturen en leerkrachten binnen. Schoolbestuurders houden hun hart vast voor de griepgolf na de herfstvakantie.
"Wij hebben groep 3a, 3b en 4b naar huis gestuurd de afgelopen drie weken", vertelt Janneke Meijers, directeur van de Westerschool in Gouda. "Ik vind dat ik het eigenlijk niet kan maken voor de kinderen en de ouders, want daar leg je het probleem neer."
Als ouders geen opvang kunnen regelen dan worden de kinderen in een andere klas gezet, vertelt Meijers. "Maar daardoor wordt de werkdruk bij die leerkrachten weer hoger."
Daarnaast durven docenten zich minder snel ziek te melden omdat vervanging vinden lastig is. "De drempel om je ziek te melden wordt steeds hoger", zegt docent Marjolein Pennings van groep 5.
Directeur Meijers ziet ook dat leerkrachten steeds langer doorwerken, ook als ze ziek zijn. "Er lopen hier docenten met koorts die het volhouden met paracetamol."
Het is wel duidelijk dat ik niet lang meer als invaller kan werken.
De flexwet heeft ook negatieve gevolgen voor invalkrachten omdat ze maximaal maar zes keer mogen invallen op een school. Edith Kooima (52) valt in op verschillende scholen in het midden van het land.
Bij een aantal scholen waar ze voorheen vaak werd gevraagd, kan ze niet meer invallen. "Daar ben ik nu al te vaak geweest. Dan krijg ik een seintje dat ik niet meer mag werken anders moet het bestuur mij in vaste dienst nemen."
Kooima denkt er over om te stoppen als docent. "Het is wel duidelijk dat ik niet lang meer als invaller kan werken. Maar het wordt niet zo makkelijk om nog ander werk op mijn 52ste te vinden."
Vaste aanstelling
Schoolbesturen willen al langer dat minister Lodewijk Asscher (PvdA) een uitzondering maakt voor het basisonderwijs. Maar de minister houdt voet bij stuk.
Asscher wil dat schoolbesturen invallers een vaste aanstelling geven. Veel schoolbesturen hebben dit gedaan. Ze hebben samen, met andere besturen in de regio, docenten aangenomen in een invalpool. Maar de kortdurende vervangingen door ziekte, kunnen ze daar niet mee opvangen.
Afwijken
Het Ministerie van Onderwijs laat vandaag weten: "De Wwz biedt de mogelijkheid per cao af te wijken. Deze afspraken zijn wel pas per 1 juli ingegaan dus niet alle scholen zullen ze nog hebben kunnen invoeren."