Henk Krol en Caesar Bast
Aangepast

Oud versus jong: is er sprake van een generatieconflict?

Oud versus Jong. Als het gaat over pensioenen, de AOW-leeftijd en werk lijken ze recht tegenover elkaar te staan. Woedt er een ware generatie-oorlog of worden de tegenstellingen tussen jong en oud zwaar overdreven?

De partij van Henk Krol, 50Plus, doet het goed in de peilingen. De partij zou zes tot tien zetels krijgen als er nu verkiezingen zouden zijn. Politici spelen steeds vaker in op de wensen van ouderen. Want vijftig procent van de kiezers is ouder dan 50 jaar.

Oud versus jong: is er sprake van een generatieconflict?

Weinig kans

Hans Gertsen is 60 jaar, al vier jaar werkloos en heeft zijn pensioen hard zien dalen. Ralf Bekkers is 29, heeft inmiddels voor acht werkgevers gewerkt en kan geen woonruimte betalen.

"Ik denk dat ouderen een acuter probleem hebben omdat ze weinig kans meer hebben om iets te doen als ze er achter komen dat hun pensioen lager wordt dan ze verwacht hebben. Jongeren hebben meer tijd", zegt Hans.

"Ik hoop dat wij kunnen evenaren wat zij hebben bereikt. Als we ons daarvoor inzetten, dan wel, maar als we zo doorgaan als nu, dan niet", denkt Ralf.

Jongeren van nu zijn individualistisch, ze zijn zo opgegroeid. Daardoor worden hun belangen minder onder de aandacht gebracht.

Ralf Bekkers (29)

Individualistisch

Ouderen hebben een ouderenpartij, jongeren zouden hun stem ook moeten laten horen, vinden jongerenorganisaties die afgelopen woensdag in Amsterdam hun gezamenlijke plannen voor het onderwijs presenteerden.

Lisa Westerveld (34): "Jongeren van nu hebben te maken met beleid dat wordt gemaakt door de oudere generatie, daarom is het belangrijk dat jongeren hun stem laten horen."

Maar volgens Ralf zijn jongeren daar wat minder bedreven in. "De vorige generatie is ermee opgegroeid dat ze zich vertegenwoordigen via een collectief. Jongeren van nu zijn individualistisch, ze zijn zo opgegroeid. Daardoor worden hun belangen minder onder de aandacht gebracht."

Schade

Volgens Ralf vinden jongeren dat ze niet dezelfde kansen krijgen als de generatie voor hen, die veel voordelen hebben gehad die er nu niet meer zijn. Zo was studeren goedkoper, er was ruime studiefinanciering en de huren waren lager.

Toch denkt Hans dat ouderen het meest te lijden hebben van bezuinigingen. "Jongeren ook doordat de werkloosheid is opgelopen. Maar jongeren lopen die schade weer in en komen snel weer aan het werk als ze werkloos zijn terwijl dat voor ouderen niet het geval is."

Ik heb problemen met een partij die alleen opkomt voor ouderen.

Lisa Westerveld (34)

Generatieconflict

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft onderzoek gedaan naar de verschillen tussen jong en oud. Daaruit blijkt dat armoede onder ouderen lager is dan onder jongeren.

"Ook zijn de uitkeringen en voorzieningen die er zijn om aan de slag te komen, sinds 1980 bij iedereen beneden de pensioengerechtigde leeftijd gedaald. Terwijl die bij ouderen tot vorig jaar eigenlijk voortdurend beter werden", zegt Cok Vrooman SCP-onderzoeker en bijzonder hoogleraar Universiteit Utrecht, die concludeert dat ouderen historisch gesproken zijn ontzien maar dat er ondanks alle discussies tussen jong en oud geen sprake is van een generatieconflict.

Lisa: "Er wordt een generatieconflict gemaakt terwijl er niet perse een generatieconflict is. Dat doen partijen die zeggen dat ouderen zo zielig zijn omdat ze gekort worden. Dat vindt niet iedere oudere, maar je creëert daarmee een generatiekloof. Daarom heb ik problemen met een partij die alleen opkomt voor ouderen omdat je daarmee een kloof maakt die er niet hoeft te zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl