Ben Feringa
Aangepast

'De grote droom is uitgekomen'

Het was gisteren het absolute hoogtepunt in de carrière van Ben Feringa. Hij won de Nobelprijs voor Scheikunde. "Het draagt alle emoties en spanningen mee van de afgelopen 25 jaar. Soms kost het heel veel tijd om iets voor elkaar te krijgen", zo vertelt hij in Nieuwsuur. "We gaan door diepe dalen, maar hebben ook hoge hoogtepunten."

Feringa heeft jarenlang onderzoek gedaan naar moleculaire motoren. Dit zijn minuscule robotjes, zo'n duizend keer kleiner dan een haar. Maar wat hebben we aan zulke kleine robotjes? "We hebben bijvoorbeeld een antibioticum gemaakt die we aan en uit kunnen zetten. Hiermee kan je resistentie tegengaan en heel specifiek de behandeling richten op de zieke delen van het lichaam. De gezonde bacteriën in de darmen worden dan niet aangetast."

Ik hoop dat het jullie allemaal verder helpt in jullie loopbaan.

Ben Feringa

Ben Feringa is hoogleraar aan de Universiteit van Groningen. Hij bedankte meteen na de bekendmaking alle medewerkers en studenten die meegewerkt hebben aan zijn onderzoeken: "Ik hoop dat het jullie allemaal verder helpt in jullie loopbaan."

Fundamenteel onderzoek

Toch heeft de kersverse Nobelprijswinnaar nog wel een wens. Hij hoopt dat er structureel meer geld vrijgemaakt gaat worden voor wetenschappelijk onderzoek. "De minister zou er goed aan doen om een miljard meer te investeren, met name in fundamenteel onderzoek. Want dat is de basis voor alle grote ontdekkingen die gedaan worden."

'Ik voelde me vandaag als in een achtbaan'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl