Aangepast

Netbeheerder: wijzig wet voor meer lokaal stroomverbruik

Om problemen met overschotten aan stroom van windmolens en zonnepanelen te voorkomen, moet die stroom zo veel mogelijk lokaal worden gebruikt. Hiervoor is een wetswijziging nodig, zegt Andre Jurjus, directeur van Netbeheer Nederland, in Nieuwsuur.

Steeds meer mensen in Nederland leggen zonnepanelen op hun dak of bouwen zelfs complete zonnestroomcentrales. De stroom die dat oplevert wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Maar dat is daar niet altijd op berekend. Vooral op het platteland blokkeert de teruglevering regelmatig.

Mensen moeten straks de wasmachine kunnen laten draaien wanneer de zon schijnt.

Andre Jurjus

Door opgewekte stroom lokaal te gebruiken moet dat voorkomen worden. Volgens Jurjus moet de organisatie van de elektriciteitslevering en de wetgeving hierop worden aangepast.

"Wat nu het geval is dat de wet ons voorschrijft om vooral in kabels en leidingen te investeren. Maar we denken dat er ondertussen veel slimmere oplossingen voorhanden zijn, die ons in staat stellen om lokaal geproduceerde energie ook lokaal te gebruiken. Zodat mensen de wasmachine kunnen laten draaien wanneer de zon schijnt."

Oneerlijke verdeling

Nu moeten netbeheerders fors investeren om de teruglevering mogelijk te maken. Volgens Netbeheer Nederland leidt dit tot een oneerlijke verdeling van de kosten.

"Als de kosten stijgen omdat steeds meer mensen zonnepanelen en windmolens plaatsen en we daarvoor meer kabels en leidingen moeten gaan aanbrengen, wordt de verdeling een beetje scheef. De voordelen komen bij de mensen die wel zonnepanelen op hun dak hebben liggen. En de kosten dus vooral bij de mensen die dat niet kunnen."

'Wijzig wet voor meer lokaal stroomverbruik'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl