1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
Aangepast

'Het was alle hens aan dek om iedereen te redden'

"Sinds maandag krijgen we de ene melding na de andere van bootjes met vluchtelingen die de oversteek wagen. Het was alle hens aan dek om iedereen te redden", vertelt Rob Timmerman van de Nederlandse Stichting Bootvluchteling. 

De stichting helpt de Italiaanse kustwacht bij het redden van mensen. "We hebben vandaag zeshonderd vluchtelingen aan land kunnen zetten. Helaas hebben we ook zeven mensen gevonden die het niet hebben overleefd", vertelt Timmerman.

De doden hebben de vrijwilligers niet mee kunnen nemen. "Hoe cru dat ook klinkt, maar levende mensen hebben voorrang. We hebben ze in de boot laten liggen en de coördinaten doorgegeven aan de Italiaanse kustwacht."

De stichting heeft gisteren een video naar buiten gebracht van de reddingsactie. 

Stichting Vluchteling redt honderden migranten, 7 redden het niet

De stichting werkt nauw samen met de Italiaanse kustwacht. "Wij opereren op verzoek van de Italiaanse kustwacht die handen en schepen tekort komt. We werken samen om zoveel mogelijk mensen te redden." 

De afgelopen dagen heeft de kustwacht zo'n elfduizend vluchtelingen gered die de oversteek maakten vanuit Libië richting Italië. Mensensmokkelaars sturen met het rustige weer massaal boten de Middellandse Zee op. 

Stichting Bootvluchteling patrouilleert sinds dit weekend in het gebied tussen Libië en Italië met hun eigen schip Golfo Azzurro. Eerder hielp de organisatie in Griekenland.

De overtocht van Libië naar Italië wordt de centraal-Mediterrane vluchtelingenroute genoemd. Dit jaar hebben tot nu toe zeker 142.000 vluchtelingen met succes die route genomen om Europa te bereiken. Ongeveer 3100 anderen overleefden de overtocht niet. 

'We hebben vandaag zeshonderd vluchtelingen aan land kunnen zetten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl