Patrick Crijns (L) en Peter van Wijmeren (R) bieden een petitie voor een Nexit met ruim 55.000 handtekeningen aan in de Tweede Kamer.
Aangepast

'We regelen het hier met elkaar, dat kan zonder Brussel'

Een nexit-referendum om Nederland uit de Europese Unie te krijgen. Dat is het doel van Patrick Crijns uit Landgraaf. Afgelopen zomer overhandigde hij ruim 55.000 opgehaalde handtekeningen aan Kamerleden in Den Haag.

En dat daags na het Kamerdebat over de gevolgen van de Britse uittreding uit de Europese Unie, de brexit. Een grote meerderheid van de Kamerleden maakte meteen al duidelijk tegen een vertrek van Nederland uit de EU te zijn en wezen een nexit-referendum af.

'We regelen het hier met elkaar, dat kan zonder Brussel'

Landgraaf

Wie op de top van de voormalige kolenmijn van Landgraaf om zich heen kijkt, ziet dat Duitsland en België om de hoek liggen. “Wij waren al Europees voor de Unie bestond”, zegt Crijns. Hij tankt in Duitsland en doet soms boodschappen in België. Juist vanwege die traditie hebben we hier weinig op met Brussel, zegt hij. “We regelen het hier met elkaar, dat kan zonder Brussel”.

Nieuwsuur ging met Crijns mee en peilde de stemming in zijn Zuid-Limburgse woonplaats. Een enkeling wil dat Nederland uit de EU stapt, maar de meeste mensen die we spreken willen “minder Brussel”, maar wel in de Unie blijven.

Niet democratisch

Velen vinden dat Brussel zich niet moet bemoeien met de Nederlandse pensioenen, en ook heeft de Unie niets te zeggen over de filebestrijding. Een Europese kilometerheffing stuit in Landgraaf op weerstand.

Crijns denkt dat een nexit-referendum er waarschijnlijk niet gaat komen. Toch gaat hij door met het verzamelen van steunbetuigingen. "Inmiddels staat de teller op 60.000 handtekeningen". Want de huidige Europese Unie is volgens hem niet democratisch.

Patrick Crijns (L) en Peter van Wijmeren (R) bieden een petitie voor een Nexit met ruim 55.000 handtekeningen aan in de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl