Nederlandse Turken betogen bij de Erasmusbrug in Rotterdam tegen de mislukte staatsgreep in Turkije.
Aangepast

Turkije en Nederland, na de mislukte coup

Tot nu toe hebben 175 Turkse Nederlanders in de nasleep van de coup van 15 juli aangifte gedaan van bedreiging, intimidatie en geweld. Het merendeel van de aangiften kwam uit de regio Rotterdam, schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer over de spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap. Volgens het kabinet zijn als gevolg van de spanningen op dit moment zo'n zeshonderd kinderen uitgeschreven van scholen.

De brief, waarvan minister Lodewijk Asscher de eerste ondertekenaar is, is bedoeld om de stand van zaken weer te geven. Vandaag debatteert de Kamer over de nasleep van de staatsgreep.

Turkije en Nederland, na de mislukte coup

Democratische waarden

Het kabinet benadrukt dat iedereen die hier woont de rechtsstaat moet respecteren. Het beschouwt Turks-Nederlandse organisaties alleen als volwaardig gesprekspartner als ze de democratische waarden in woord en daad verdedigen. Ze moeten afstand nemen van bedreigingen, intimidatie en groepsdruk.

"Het is onacceptabel dat de sterke oriëntatie op Turkije ertoe leidt dat spanningen in Turkije de verhoudingen in Nederland gaan bepalen." Inmiddels lopen er verschillende strafrechtelijke onderzoeken en twee verdachten zijn aangehouden voor bedreiging.

Volgens het kabinet is de meerderheid van de Turkse Nederlanders goed geïntegreerd. Maar in de brief staat ook dat "het gevoel van vervreemding en er niet bij horen onder Turks-Nederlandse jongeren grote zorgen baart". Het kabinet benadrukt het belang van het bestrijden van discriminatie en jeugdwerkloosheid.

Gülen

In de brief schrijft het kabinet verder dat de Turkse autoriteiten bij de afwikkeling van de staatsgreep uit lijken te gaan van het beginsel 'guilt by association': "dat een organisatie of persoon banden heeft met de Gülenbeweging is voor de Turkse overheid voldoende reden om tot handelen over te gaan."

Zo hebben de Turken Nederland een lijst gestuurd met organisaties en bedrijven die een binding met Gülen zouden hebben. Maar volgens het kabinet hebben de Turkse autoriteiten voorlopig geen bewijzen dat Nederlandse organisaties direct bij de coup van 15 juli waren betrokken.

Asscher: geen misverstand over rechtsstaat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl