Nieuwsuur

Diederik Samsom: We moeten af van wantrouwen binnen EU

Nieuwsuur

PvdA-leider Diederik Samsom is enorm gefrustreerd over het wantrouwen binnen de EU. "Griekenland accepteert maar terughoudend hulp van Europa, en Europa vertrouwt de procedures in Griekenland niet. Van dat wantrouwen moeten we af", zegt Samsom.

Gerald Knaus, de bedenker van de vluchtelingendeal met Turkije vindt het een schande dat de Europese Unie Griekenland in de steek laat in de vluchtelingencrisis. Dat zei hij gisteren in Nieuwsuur. 

Diederik Samsom: We moeten af van wantrouwen binnen EU
PvdA-leider Diederik Samsom is enorm gefrustreerd over het wantrouwen binnen de EU. "Griekenland accepteert maar terughoudend hulp van Europa, en Europa vertrouwt de procedures in Griekenland niet. Van dat wantrouwen moeten we af", zegt Samsom.
1/2Diederik Samsom: We moeten af van wantrouwen binnen EU
Bedenker Turkijedeal vindt uitwerking een schande
Het is een schande dat de Europese Unie Griekenland in de steek laat in de vluchtelingencrisis, zegt Gerald Knaus, de bedenker van de vluchtelingendeal in Nieuwsuur.
2/2Bedenker Turkijedeal vindt uitwerking een schande

Eindeloos wachten

Het aantal migranten dat de Griekse eilanden bereikt is enorm afgenomen sinds de deal eind maart werd gesloten, maar vrijwel geen migrant of vluchteling is gedwongen teruggestuurd. "Mensen wachten al maanden eindeloos", zegt ook Samsom.

Volgens de PvdA-leider is het echter te vroeg om te zeggen dat de deal definitief van tafel moet. "Wat hebben de vluchtelingen daaraan? Het bedenken van echte oplossingen - hoe frustrerend ook - dat is onze plicht."

Oppositiepartijen zijn het niet met hem eens. "Die deal is al dood sinds het begin", zegt fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks. "Nu vluchtelingen niet meer omkomen op zee denkt Europa: 'het is niet meer ons probleem'. Regeringen nemen hun verantwoordelijkheid niet, ook Nederland niet", aldus Klaver.

Ware gezicht

Volgens CDA-leider Sybrand Buma is de deal gebaseerd op verkeerde beslissingen. "Er is ten onrechte een deal gesloten over 6 miljard euro hulp, visumvrijheid en op termijn toetreding tot de EU. En dat met een land dat langzamerhand zijn ware gezicht laat zien. Dat had nooit gemogen."

"Er gaan geen mensen terug, en daar had Turkije nu juist 6 miljard voor gekregen, om die mensen op te vangen", aldus Buma, die vindt dat de bemoeienis van Turkije met Nederland van de afgelopen dagen laat zien "dat Nederland met handen en voeten gebonden is aan Erdogan."

Ook de fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers wil een streep zetten door de deal. "De deal werkt niet."

Schande

"Dit had een paradepaardje van de EU moeten zijn. Europa zou mensen goed moeten behandelen en terugsturen als het mogelijk is. Dat gebeurt op dit moment niet. Het is een schande", aldus Knaus.

Knaus waarschuwde gisteren dat als er niets gebeurt, de Griekse eilanden veranderen in "een gevangenis waar mensen voor onbepaalde tijd vastzitten". 

Griekse eiland Chios verandert in vluchtelingenkamp
Op de Griekse eilanden komen, ondanks de deal met Turkije, nog steeds nieuwe vluchtelingen aan. Ook op Chios arriveren vrijwel elke nacht opnieuw bootjes met vooral Syriërs. Terwijl het eiland er eigenlijk niemand meer bij kan hebben.
1/2Griekse eiland Chios verandert in vluchtelingenkamp
'Welk EU-land wil ons hebben? We hopen op Nederland'
De borden die reizigers de weg wezen naar de vertrekhal hangen nog op de voormalige luchthaven Elliniko, aan de rand van Athene. Maar voor veel vluchtelingen is het de laatste halte van hun reis geworden. In en rond de luchthaven leven zo'n 3000 mensen in geïmproviseerde tenten en onder erbarmelijke omstandigheden.
2/2'Welk EU-land wil ons hebben? We hopen op Nederland'