Nieuwsuur
ANP

Nationale en internationale rouw vandaag om de vanochtend overleden jazz-legende Toots Thielemans. "Een groots mens, die wel eeuwig leek, wordt nu ook écht een legende", zei de Belgische premier Charles Michel. De Belgische media spreken over een 'zwarte dag voor de jazz'.

'Toots is mijn muzikale vader'

Turks Fruit? Wat is het toch jammer dat er te weinig mensen naar zijn concerten zijn geweest. Toots is zoveel meer dan Turks Fruit.

Theo de Jong, bassist

Theo de Jong was jarenlang bassist in het kwartet met Toots Thielemans. Hij hoorde vanmorgen van het overlijden van Thielemans en is er kapot van. "Ik heb vooral in de jaren 70 en 80 met hem gespeeld: in Nederland, Frankrijk, België. Het was een enorme leerschool. Ik speelde basgitaar, daar begreep Toots helemaal niks van. Maar ik kwam er redelijk mee weg."

"Het was heel bijzonder om met hem te werken: je voelt hoe hij met muziek bezig was. Ik deed een beetje jazz en pop en dacht dat ik al een hele muzikant was. Tot ik met Toots ging spelen. Toen voelde ik me plotseling een auto in de eerste versnelling, die naast een race-auto reed. Wat een explosie!"

"We deden van alles: Fusion, Funk Rock. Toots die droeg dat. Zo inspirerend. Hij is mijn grootste inspiratiebron. Hij heeft mijn leven veranderd. Mijn vader gaf me een gitaar. Maar Toots is mijn muzikale vader. Hij was een door de wol geverfde jazzmuzikant.”

Toots Thielemans: geniaal mondharmonica-speler

Elke noot was gemeend. Hij was nooit goedkoop en hij was buitengewoon relaxed, in zijn spel.

Hans Mantel, jazz-kenner

Jazz-kenner Hans Mantel: "Toots is bekend om zijn mondharmonica, maar hij was één van de vier grote Belgische gitaristen. Mondharmonica deed hij er aanvankelijk bij. Hij speelde chromatische mondharmonica, geen gewone mondharmonica. Met een schuifje aan de zijkant."

Volgens Mantel speelde Toots Thielemans altijd met diepte. "Elke noot was gemeend. Hij was nooit goedkoop en hij was buitengewoon relaxed, in zijn spel. Zo was ook zijn karakter: nooit een onvertogen woord."

Toots Thielemans belandde in de jaren vijftig in Amerika, als gitarist. Daar speelde hij zich in de kijker vanwege zijn muzikale gevoel. Hij werkte samen met jazz-grootheden als Charlie Parker, Miles Davis en Ella Fitzgerald. "Toots was geen loner, maar een echte band guy met een unieke act. Hij kon overal worden ingezet." 

In zijn carrière speelde Toots Thielemans met de allergrootste wereldsterren als Sting, Paul Simon, Quincy Jones, Billy Joel, Nick Cave en vele anderen.

De reden waarom ik mondharmonica ben gaan spelen omdat het geluid mij zo raakte.

Hermine Deurloo, harmonicaspeler

Hermine Deurloo, een van de beste harmonicaspelers van Nederland, hoorde Toots op de middelbare school. "Het nummer van Turks Fruit, ik was meteen helemaal fan. Het heeft me enorm geraakt. Die man was virtuoos. Hij heeft de mondharmonica ook helemaal veranderd, in een ander soort instrument met een menselijke stem. Daarvoor was het meer een rariteit, een gek instrument voor erbij."

Toots is haar inspiratie. "De reden waarom ik mondharmonica ben gaan spelen omdat het geluid mij zo raakte. En hij heeft de jazz ook richting gegeven."

Deurloo, die met Thielemans heeft gespeeld, heeft de brieven van hem met tips en commentaar bewaard. "Ik geef op het conservatorium aan twee mondharmonica studenten. Hij heeft dat veranderd. Maar ook het geluid van trompettisten en saxofonisten bijvoorbeeld. Daar heeft hij enorme invloed op gehad."

STER reclame