Hevige discussies op een informatieavond over vluchtelingen in Steenbergen

Steenbergen: het protest dat 'de toon zette voor azc-debat'

  • Karin Bakker

    redacteur

  • Karin Bakker

    redacteur

Het moest een bijeenkomst worden waarop iedereen zijn zegje kon doen over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Steenbergen. De avond ontaardde in een grimmig debat waarbij de burgemeester en voorstanders werden uitgejouwd.

Het gebeurde allemaal eind oktober 2015. De gemeente wilde het idee om 600 asielzoekers op een terrein naast een basisschool op te vangen aan de burgers voorleggen .

In een sporthal organiseerde de gemeente een informatie-avond waar honderden mensen op afkwamen. Vooraf was er al een noodverordening van kracht omdat de politie het vermoeden had dat supporters van de harde kern van Feyenoord naar de bijeenkomst zouden komen.

Na het asielprotest: hoe is het nu in Steenbergen

Het ongenoegen over de komst van een azc in Steenbergen was groot. Via Facebookpagina's als 'Steenbergen in verzet', 'Geen azc in Stb' en 'Azc-alert Steenbergen' werden mensen opgeroepen om naar de sporthal te komen.

Sander Booij was een van de aanjagers van het verzet. Volgens hem wilde een ruime meerderheid van de inwoners geen vluchtelingen in hun stad.

"Ik verwoordde die avond de gedachte die veel Steenbergenaren hadden. Het gevoel van angst, angst voor een andere cultuur. Die mensen nemen toch een andere cultuur mee dan de Steenbergse cultuur."

Die mensen nemen toch een andere cultuur mee dan de Steenbergse cultuur.

Sander Booij, tegenstander azc

De avond escaleerde toen een vrouw zich uitsprak voor opvang. Toen ze het woord nam, werd ze al snel uitgejouwd. "Daar moet een piemel in", werd er geroepen en ze kreeg te horen dat ze "moest oprotten".

Raadslid Wilma Baartmans van de partij Gewoon Lokaal, zag hoe haar vriendin werd uitgescholden op het podium. "Ik had tegenstand verwacht, maar ik had niet verwacht dat het zo heftig en agressief zou zijn." Ze geeft toe dat de gemeente onvoldoende wist wat er speelde onder inwoners.

Bij het protest werden ook spandoeken opgehangen

Ruim een half jaar later wordt haar vriendin nog steeds nageroepen en uitgescholden op straat. "Het ergste is dat mensen niets doen als ze het horen. Ze halen hun schouders op." Het geeft volgens Baartmans aan dat de affaire de gemeente nog steeds splijt. "Het hele gebeuren zit nog steeds hoog."

Baartmans vindt achteraf dat de informatie-avond nooit zo georganiseerd had moeten worden. "Het debat in Steenbergen zette de toon voor de rest van Nederland. We hadden nooit een massale vergadering moeten organiseren in een sporthal. We werden het negatieve voorbeeld voor de rest van het land."

Er werd regelmatig door de gemeenteraadsvergadering heen geschreeuwd

Ook Sander Booij van 'Geen azc in Stb' betreurt dat die avond zo uit de hand is gelopen. "De hele bijeenkomst kwam in een kwaad daglicht te staan, terwijl slechts zo'n dertig man zich misdroeg. Heel Steenbergen wordt hier op aangekeken, dat vind ik jammer."

Toch is hij trots op het resultaat. De gemeente besloot uiteindelijk dat er definitief geen azc zou komen in Steenbergen. "We hebben het voorbeeld gegeven voor de rest van het land. Als je je stem laat horen en laat merken dat je het er niet mee eens bent, dan moet het bestuur luisteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl