Nieuwsuur
Nieuwsuur / ANP

Er blijven steeds minder media over in Turkije die het onafhankelijke nieuws vertellen. De Turkse overheid heeft tientallen media gesloten die verdacht worden van banden met de Gülen-beweging.

Het is onduidelijk of alle media die gesloten zijn aanhangers zijn van Gülen. "Dat is het lastige van de beweging. Het is geen organisatie, maar een ideologie waar je sympathie voor kunt hebben", zegt correspondent Bram Vermeulen.

Maar niet alleen media die in verband worden gebracht met Gülen hebben het moeilijk, zegt Vermeulen. Er zijn ook duizenden journalisten aangeklaagd door Erdogan, omdat ze hem beledigd zouden hebben. "Dat is nu het grootste probleem. Van vrije pers is allang geen sprake meer, maar er blijft nu echt nog maar weinig over."

De kritische pers is gemuilkorfd.

Lily Sprangers

Turkije-deskundige Lily Sprangers beaamt dat er weinig kritische pers is in Turkije. "Turkije is een dictatuur van de meerderheid, waarbij de belangen van de minderheid ondersneeuwen. Een van de eerste dingen die sneuvelen in een autoritair land is kritiek."

Het wordt volgens Sprangers steeds lastiger voor de onafhankelijke pers. "De kritische pers is gemuilkorfd. Dat is niet alleen de Gülen-beweging, dat is breder. Dat geeft de regering de ruimte om maatregelen door te voeren die misschien niet democratisch zijn of in het belang van de rechtsstaat."

Zo hoorden Turken het nieuws over de zuiveringen in de media

De Europese Unie en de Verenigde Staten maken zich ernstig zorgen over de zuiveringen in Turkije. Een woordvoerder van Amerikaanse regering zei dat de plegers van de coup moeten worden opgepakt, maar dat het arresteren van journalisten het publieke debat in gevaar brengt. 

Ook Reporters Without Borders veroordeelt de 'heksenjacht' tegen journalisten die de Turkse overheid uitvoert. "Het is moeilijk om te geloven dat deze zuiveringen alleen bedoeld zijn om de coupplegers te ontmaskeren."

STER reclame