'Ik dacht met een diploma en babbel kom je er wel'

Het duurde drie jaar voordat de afgestudeerde Amsterdammer Abdel ben Mesaoud een baan vond. Dat had hij zelf nooit verwacht. "Ik dacht, met een diploma in de communicatie en een babbel kom je er wel. Maar het viel vies tegen. Ik ben erachter gekomen dat het heel moeilijk is om iets te vinden."

Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat allochtone jongeren met een mbo- of hbo-diploma moeilijker aan een baan komen dan autochtonen. Ze ondervinden vooral extra moeite bij het vinden van banen die communicatieve vaardigheden vereisen.

Daarbij spelen eerdere verklaringen voor het verschil, zoals studiekeuze, afstudeercijfers, opleidingsniveau van ouders en waar de jongeren wonen niet mee. Ook bij gelijke kwalificaties komen ze moeilijker aan de bak.

Bij deze jongeren ontbreekt het vaak aan sollicitatievaardigheden.

Achmed Baâdoud

Volgens stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud van Amsterdam Nieuw-West zijn de slechtere baankansen voor allochtone jongeren deels te verklaren door discriminatie. "Discriminatie op de arbeidsmarkt is er en dat zal ook zo blijven."

Maar volgens Baâdoud ontbreekt het veel allochtone jongeren ook aan goede sollicitatievaardigheden. "Bij deze jongeren ontbreken die vaardigheden vaak. De kracht is om ze die aan te leren zodat hun talent niet onbenut gaat."

Baâdoud heeft daarom in zijn stadsdeel het Startpunt opgericht, dat jongeren helpt bij het vinden van een stage of baan bij bedrijven in de buurt.

Het Corendon Vitality Hotel helpt jongeren via Startpunt aan een baan

Het Corendon Vitality Hotel in Amsterdam is een van die bedrijven die via Startpunt jongeren aan een baan helpt. "Daar zijn wij heel tevreden mee, het werkt", zegt Atilay Uslu, de eigenaar van het hotel en zelf geboren in Turkije.

Uslu begrijpt dat het voor allochtone jongeren lastiger is om een baan te vinden. "Allochtone jongeren zijn wat ingetogener, durven wat minder, die bescheidenheid werkt tegen hen. In Nederland moet je een beetje brutaal zijn om ergens te komen."

Netwerk

Maar volgens Uslu speelt er nog iets: veel autochtone werkgevers kennen simpelweg geen allochtonen. "Het is een 'ons kent ons'-verhaal. Als je in je omgeving alleen mensen kent die niet-allochtoon zijn, kun je ze ook niet in dienst nemen."

Hij raadt autochtone ondernemers aan om hun netwerk te verbreden. "Bedrijven lopen veel talent mis, als zij hun netwerk verbreden worden het sterkere bedrijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl