De Britse politica Theresa May staat bekend als een van de hardste en slimste politici in het Britse kabinet. Ondoorgrondelijk, competent en in sommige opzichten autoritair. Ze is een havik als het gaat om immigratie.
May is al zes jaar minister van Binnenlandse Zaken, een lastige portefeuille. Sommigen noemen haar een ijskoningin, maar ze wordt geroemd om haar grondige dossierkennis en ze presenteert zich graag als degene die haar verdeelde Conservatieve Partij weer kan verenigen.
Ze waarschuwde de Conservatieven al jaren geleden dat het niet goed ging met de partij en deed pogingen tot modernisering.
May was voor de legalisering van het homohuwelijk, drie jaar geleden, en voerde campagne tegen een brexit. En dat terwijl de meeste mensen in haar achterban juist voor een vertrek uit de EU waren.
Opschuiven naar links
Toen haar concurrente Andrea Leadsom zich vanmorgen uit de race terugtrok, gaf May net een toespraak over een reeks van plannen die je eerder bij Labour dan bij de Conservatives zou verwachten: werknemers opnemen in raden van bestuur, betere verdeling van de opbrengst van de economische groei en strenger optreden tegen het ontwijken van vennootschapsbelasting.
Het zou er volgens de Britse media op kunnen wijzen dat de Conservatieven onder May op economische gebied lichtjes naar links zullen opschuiven.
Onderhandelen
Toch zal haar premierschap vooral worden gedomineerd door één onderwerp: de brexit. May heeft al gezegd dat ze zich niet zal haasten om artikel 50 in werking te stellen en ze hamerde op het belang van het behoud van de interne markt van Europa.
Critici in het Verenigd Koninkrijk vragen zich af of ze hard genoeg zal kunnen onderhandelen met alle 27 EU-lidstaten.