Nieuwsuur
Nieuwsuur

De isolatie van Rusland op het wereldtoneel is al een tijdje aan de gang en ook gedurende de NAVO-top die gisteren eindigde in Warschau, bleek maar weer eens hoezeer het land alleen staat in de wereld. Sinds de Koude Oorlog zijn de spanningen tussen Rusland en het Westen niet meer zo hoog opgelopen.

Nieuwsuur reisde door de Pskov-regio. De regio - in West-Rusland aan de grens met Estland, die het dichtst ligt bij de Europese Unie - is volgens Russisch onderzoek ook de armste regio en staat in de top drie van Russische gebieden waar de bevolking het hardst daalt. Te gast is Derk Sauer, media-ondernemer in Moskou.

Russische economie lijdt onder sancties

Uitzichtloosheid

"De dorpen in de Pskov-regio, sterven langzaam uit", zegt priester Artemi. De jongeren trekken weg, de ouderen blijven achter. “Er zijn geen mensen meer en die zijn de belangrijkste motor. Maar er is niemand meer om het werk te doen."

In de jaren negentig, na het uiteenvallen van de Sovjet Unie, dronk een deel van de bevolking zich dood. "De sfeer is wel iets veranderd", zegt de priester, "maar we kunnen misschien ook niet lager vallen". 

"Er zijn misschien wel kansen, maar in het dorp zijn er mensen die verdrinken in de uitzichtloosheid."

De economische krimp treft de bevolking. De meeste Russen zijn het afgelopen jaar armer geworden. Maar de populariteit van president Vladimir Poetin lijkt er niet minder om, de economische tegenwind lijkt de Russen nauwelijks te deren. 

Duimschroeven

Ook probeert de Russische overheid onrust te voorkomen door hard op te treden tegen oppositie en media. Dat merkt ook een van de oppositiekranten in Pskovskaja Goebernija. De krant publiceerde als eerste over de dood van Russische soldaten in Oekraïne. 

Meer dan twee miljoen mensen bezochten toen de website. De uitgever - die ook politicus is - werd mishandeld, waarschijnlijk in verband met de onthulling. Nu ligt de krant onder vuur van Moskou.

De hoofdredacteur zegt tegen Nieuwsuur dat hij schrijft wat hij wil, maar dat hij ziet hoe hem de duimschroeven worden aangedraaid. Zijn krant heeft al een waarschuwing gekregen. Bij de volgende wordt de licentie ingetrokken en moet de krant sluiten. 

STER reclame