Theo van Seggelen, voorzitter van FIFPro

'Genoeg reden om Stellar uit voetballerij te bannen'

  • Arjan Dijksma

    sportredacteur

  • Guido van Gorp

    sportredacteur

  • Arjan Dijksma

    sportredacteur

  • Guido van Gorp

    sportredacteur

De internationale spelersvakbond FIFPro vindt dat het Britse bedrijf Stellar Group hard gestraft moet worden voor de handelwijze bij transfers van Nederlandse jeugdspelers. "Ik denk dat dit rijp is voor een klacht bij de FIFA en dan hangen ze aan de hoogste boom", zegt voorzitter Theo van Seggelen.

"Eigenlijk zou dit moeten leiden tot het intrekken van de mogelijkheid van dit bedrijf om zich nog langer bezig te houden met minderjarige spelers", vult Van Seggelen aan. "Ook voor de Engelse bond zou dit reden moeten zijn om dit bedrijf uit de voetballerij te bannen."

Kinderhandel

De FIFPro-voorzitter heeft zich altijd sterk gemaakt voor regels die jeugdspelers moeten beschermen tegen kinderhandel. In Europa mochten zaakwaarnemers zich na 2009 niet meer bezighouden met spelers onder de 16 jaar. Die grens is kort geleden verlaagd naar 15 jaar en 6 maanden, maar de onderzochte transfers vonden plaats voor de meest recente reglementswijziging.

Van Seggelen is ook een van de deskundigen die in opdracht van de FIFA beoordeelt of internationale jeugdtransfers volgens de regels zijn verlopen. Nieuwsuur heeft hem inzage gegeven in de documenten die aantonen hoe de Stellar Group handelde bij de transfers van verschillende jonge talenten van Ajax en Feyenoord.

In de val gelokt

"Het pijnlijkste punt is dat de ouders van talentvolle spelers zonder enige kennis van zaken in de val worden gelokt", zegt Van Seggelen. "Om vervolgens, zonder dat ze het wellicht in de gaten hebben, de toekomst van deze spelers in handen geven van een commercieel bedrijf dat gedurende de carrière heel veel geld in zijn zak gaat steken."

De FIFPro-voorzitter ziet de Nederlandse clubs ook als slachtoffers in het verhaal. "Als dit wordt toegelaten, moet je je ernstig afvragen of je als voetbalclub nog heel veel geld in een opleiding moet steken."

Er is altijd een enkeling die denkt dat vroeg weggaan voor hem het beste is.

Feyenoord in schriftelijke reactie

Feyenoord wilde, net als Ajax, niet meewerken aan de Nieuwsuur-reportage over de handelwijze van de Stellar Group. Een woordvoerder van de Rotterdamse club gaf wel een schriftelijke reactie over het vertrek van talenten uit de jeugdopleiding:

"Volgens ons kunnen spelers het beste de weg volgen van eerst basisspeler worden van Feyenoord, via hier het Nederlands elftal halen en pas dan de stap naar het buitenland maken. Het verleden wijst ook uit dat dit de beste weg is. De meeste jeugdspelers en hun ouders kiezen ook voor deze weg. Maar er is zoals altijd een enkeling die denkt dat vroeg weggaan voor hem het beste is."

Nathan Aké in 2013

In 2011 klaagde Feyenoord bij de KNVB over de handelwijze van twee andere zaakwaarnemers die spelers onder de 16 jaar begeleid zouden hebben. De aanklager zag toen geen aanleiding voor een tuchtzaak tegen zaakwaarnemer Sören Lerby vanwege de transfer van jeugdspeler Karim Rekik naar Manchester City.

De overgang van jeugdspeler Nathan Aké naar Chelsea werd wel behandeld door de tuchtcommissie van de KNVB. Zaakwaarnemer Daan Kramp speelde volgens de aanklager een kwalijke rol, maar hij werd vrijgesproken.

Kinderhandel, want daar lijkt dit op, is uit den boze, maar dat zal niemand tegenspreken.

KNVB in een verklaring

De KNVB heeft in een statement gereageerd op de bevindingen van Nieuwsuur: "De KNVB werkt structureel samen met vertegenwoordigers van intermediairs, vakbonden, clubs etc. om deze markt schoon te krijgen en schoon te houden. We verlangen ook van de FIFA een streng beleid hierop. Het mag van ons zelfs strenger."

"Kinderhandel, want daar lijkt dit op, is uit den boze, maar dat zal niemand tegenspreken. De voetbalwereld, en daar maken wij deel van uit, moet alles op alles zetten om deze handel te voorkomen en zwaar te bestraffen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl