EU-commissaris Timmermans over de stappen die Turkije heeft gezet

Timmermans: Britten mogen wat mij betreft blijven

Mochten de Britten terugkomen van hun keuze voor de brexit, dan mogen ze wat eurocommissaris Frans Timmermans betreft in de Europese Unie blijven. "Ik denk dat ze zullen vasthouden aan hun besluit, maar mochten ze het anders gaan zien, dan moeten we ze met open armen ontvangen."

Hij vindt het moeilijk om afscheid te nemen van de Britten. "Ik tel ze nog mee met de lidstaten zolang ze nog in de EU zitten, wat mij betreft horen ze nog steeds bij Europa", zegt Timmermans in een gesprek met correspondent Arjan Noorlander in Brussel.

'Brussel heeft het gedaan'

Timmermans, vice-voorzitter van de Europese Commissie, was zelf niet verrast door de uitslag van het referendum. "Twintig jaar lang is daar verteld dat er weinig deugt aan de EU. Als je dan aan het einde van het proces aan mensen vraagt of ze toch voor blijven willen stemmen, moet je niet verrast zijn als een meerderheid zegt: dan maar niet."

Volgens Timmermans is er bij de EU-lidstaten een gewoonte ontstaan "om als iets goed gaat dat naar je toe te trekken, terwijl als er iets niet goed gaat, dan heeft Brussel het gedaan". Hij vindt dan ook dat de leiders van de lidstaten van de brexit moeten leren hoe we met de EU omgaan.

"Ga je voortdurend zeggen dat alles in Brussel niet van ons is, of neem je de verantwoordelijkheid en zeg je: ik zit ook aan tafel in Brussel en ben medeverantwoordelijk voor wat daar is besloten. Je moet uitleggen dat sommige problemen niet nationaal kunnen worden opgelost, maar dat we daar de EU voor nodig hebben."

Timmermans: niet lullen, maar poetsen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl