De Britse kranten staan in het teken van de brexit

In Great Yarmouth stemde ruim 70 procent voor de brexit

 • Saskia Dekkers

  correspondent Europa

 • Renee van Hest

  redacteur

 • Saskia Dekkers

  correspondent Europa

 • Renee van Hest

  redacteur

Tijdens de brexitcampagne werden ze ‘Little Englanders’ genoemd: onwetende burgers die overdreven nationalistisch zijn en zo snel mogelijk af willen van het EU-lidmaatschap. Na het referendum bleek dat Engeland niet zo ‘little’ is. Sterker nog, de Leave-stemmers waren machtig en wonnen het referendum. Ze willen gehoord worden en eisen verandering.

Ruim een week na het EU-referendum keert Europa-correspondent Saskia Dekkers terug naar het Verenigd Koninkrijk. De Leave-kiezers zorgden voor een grote verrassing. Staan de mensen nog steeds achter hun stem? En wat zit er achter hun keuze?

Overdonderd

In doorsnee Engelse stadjes hebben burgers overweldigend ‘Leave’ gestemd. Tegen Brussel, tegen de vele Europese regels en tegen het vrije verkeer van personen. Londen was overdonderd door de massale eurosceptische stem van de arbeidersklasse in Engeland. Great Yarmouth is zo’n typische Engelse arbeidersstad waar massaal ‘Leave’ is gestemd. In deze kustplaats stemde 72 procent van de kiezers ervoor om uit de EU te stappen.

In Great Yarmouth stemde ruim 70 procent voor de brexit

Lange tijd stemden de inwoners op de linkse Labour-partij. Van 1997 tot 2010 stuurde Great Yarmouth een Labour-parlementslid naar het Lagerhuis. De kustplaats leefde van de visindustrie, olie en toerisme.

Maar sinds de crisis van 2007 heeft het stadje harde klappen gekregen. Veel bedrijven moesten hun poorten sluiten, de armoede werd hardnekkig en veel mensen raakten verbitterd.

Toen het Verenigd Koninkrijk langzaam uit de crisis kroop, merkte Great Yarmouth daar niet veel van. De eens zo trouwe Labour-stemmers waren woedend op hun partij: die was onvoldoende voor hen opgekomen. In 2010 stapte de bevolking van Great Yarmouth massaal over naar de Conservatieve partij en UKIP.

Woedend

Great Yarmouth staat hierin niet alleen. In achterstandsregio’s zoals de Midlands, het noordoosten, oosten en noordwesten is massaal voor de brexit gestemd. Vaak ex-Labourgebieden. Het toont de sterke breuk tussen de partij en haar traditionele achterban. De kiezers zijn woedend op de ‘elites’ die consequent teveel hebben beloofd en te weinig hebben waargemaakt. Ze hebben een duidelijke boodschap aan hun regering: ze willen uit de Europese Unie en de migratie-instroom moet naar beneden.

Stemgedrag Great Yarmouth

Leave71,5 %35844 stemmen
Remain28,5 %14284 stemmen
Opkomst69 %

Landelijk stemgedrag

Leave51,9 %17.410.742 stemmen
Remain48,1 %16.141.241 stemmen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl