Marten en Oopjen hangen in het Rijksmuseum

Rijksmuseum verwelkomt Marten en Oopjen

We hebben er even op moeten wachten, maar ze zijn weer terug in Nederland: Marten Soolmans en Oopjen Coppit. Na zestig jaar afwezigheid hangen de huwelijksportretten van het 17de-eeuwse paar nu in het Rijksmuseum. Ze hebben een ereplaats naast de Nachtwacht.

"Het moet voor Marten en Oopjen even wennen zijn. Tot voor kort hingen ze altijd in intieme sferen bij particulieren en nu zijn ze publiek bezit", sprak minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) vandaag bij de presentatie van de nieuwe aanwinsten van de hand van Rembrandt.

De aankoop van de stukken had heel wat voeten in de aarde. Aanvankelijk wilde Nederland beide schilderijen hebben, maar kreeg concurrentie van Frankrijk. Uiteindelijk kochten de twee landen de Rembrandts samen van de Franse familie De Rothschild. Frankrijk en Nederland betaalden elk 80 miljoen euro.

Rijksmuseum verwelkomt Marten en Oopjen

De nieuwe Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits is verheugd dat Marten en Oopjen nu in het museum hangen. "We zijn ontzettend trots dat we ze nu aan de wereld kunnen tonen. Dit mag niet ergens weghangen in een kamer, dit moet voor iedereen zijn." De doeken hingen eerder in de slaapkamer van baron De Rothschild in Parijs.

Dibbits raadt de bezoekers aan goed te letten op de details van de schilderijen. "Zoals de prachtige wijze waarop Rembrandt steeds contrasten van licht naar donker creëert. Maar bekijk de werken ook vanaf een afstand en zie hoe deze mensen daar staan en het eigenlijk net lijkt of ze bewegen."

Morgen mag iedereen gratis het Rijksmuseum in om de nieuwe aanwinsten te bewonderen. De twee schilderijen zijn vervolgens nog tot 2 oktober te zien. Daarna worden ze in het Rijksmuseum gerestaureerd en komen ze afwisselend in het Louvre in Parijs en in Amsterdam te hangen.

Ondertussen toont het Amsterdamse Stadsarchief drie maanden lang de originele ondertrouwakte met de handtekeningen van Marten en Oopjen. Het paar ging op 9 juni 1633 in ondertrouw. Een jaar later lieten de twee zich portretteren door Rembrandt.

"De akte is belangrijk omdat het duidelijk maakt wie Marten en Oopjen precies zijn. Hoe oud ze zijn en uit welke familie ze komen. Hiermee kunnen we ze identificeren", vertelt archivaris Herman Snel.

Ondertrouwakte van Marten (Martinus) Soolmans en Oopjen (Oopien) Coppit, 9 juni 1633

Gisteren lanceerde het Rijksmuseum een mini-documentaire over de twee schilderijen van Marten en Oopjen. Daarin wordt uitgelegd wie deze "Kim Kardashian en Kanye West van de Gouden Eeuw", zoals het Rijks ze noemt, zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl