Nieuwsuur
AFP

Het Verenigd Koninkrijk bevindt zich in een politiek vacuüm. De politieke chaos van het afgelopen weekend lijkt het land stuurloos te hebben gemaakt. 

Premier Cameron stapt op en wil de scheiding met de Europese Unie niet in gang zetten. Over wie dat wel moet gaan doen is nog weinig duidelijk, de Conservatieve Partij is tot op het bot verdeeld. Daarnaast lijkt ook het schaduwkabinet van de Labour-partij uit elkaar te vallen. 

Politieke chaos in Verenigd Koninkrijk na brexit

Bij de aankondiging van zijn aftreden zei Cameron dat zijn partij begin oktober een opvolger zou aanwijzen. Maar de Conservatieve Partij stelde vandaag voor om dat een maand te vervroegen. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door het partijbestuur. Tot die tijd kunnen de onderhandelingen met de EU niet beginnen. 

Beslissingen

Door het gebrek aan politiek leiderschap is de angst groot voor een verdere daling van het Britse pond. Grote internationale banken, investeerders en bedrijven willen weten wat er voor hen gaat veranderen. Maar ook daarover is nog veel onduidelijk. 

Volgens politicoloog Cees van der Eijck is Cameron de komende weken niet meer in staat om grote beslissingen te nemen. "Degenen die de leiding hebben, passen nu alleen nog op de winkel." 

Chaos 

Van der Eijck verwacht dat er pas midden september formeel iets kan gebeuren. De politieke chaos in het land is groot. "Bij beide partijen is een politieke burgeroorlog gaande." 

De Conservatieven zijn intern zwaar verdeeld. En ook Labour-leider Corbyn ligt zwaar onder vuur. Hij zou zich volgens partijgenoten te weinig hebben ingespannen tegen een brexit. Twaalf Labourleden zijn inmiddels opgestapt, zij willen dat Corbyn opstapt. "Als dat gebeurt is er een regeringspartij en oppositiepartij zonder leider."

STER reclame