Jongeren erg teleurgesteld in uitkomst brexit-referendum

Stemgedrag brexit splijt Verenigd Koninkrijk

Het verschil in stemgedrag tussen jong en oud bij het brexit-referendum, blijkt enorm. Een meerderheid van de ouderen heeft voor een brexit gestemd, terwijl bijna driekwart van de jongeren juist binnen de EU wilde blijven.

Europa-correspondent Saskia Dekkers is in Manchester waar ze onder meer spreekt met een groep jongeren. Zij zijn in de war en schamen zich voor hun land. Sommigen zijn zelfs wanhopig.

Tegenstelling

De uitslag van het brexit-referendum brengt in het Verenigd Koninkrijk een grote generatiekloof aan het licht. Want al lopen de scheidslijnen tussen hoog- en laagopgeleid, stad en platteland, en tussen de verschillende delen van het koninkrijk, een zeer verrassende tegenstelling is die tussen jong en oud.

Verdeling van stemmen verdeeld in leeftijdscategorieën.

De jongeren die massaal voor 'remain' hebben gestemd moeten als jongere generatie nu leven met een besluit dat ze niet willen: een land dat onafhankelijk verder gaat, zonder de EU.

Catastrofe

De nationale studentenvakbond spreekt van een catastrofe voor een hele generatie en denkt dat er door de brexit veel minder werkgelegenheid zal zijn voor jongeren die in het buitenland willen werken. Universiteiten in het Verenigd Koninkrijk kijken met veel onzekerheid naar de financiering van onderzoek en de samenwerking met andere landen in de EU.

Voor veel Britse ouderen was het brexit-referendum een kans om een eerdere keus bij te stellen. Hun ja-stem bij het referendum van 1975, over de toenmalige EEG. In dat referendum stemden toen bijna twee derde van de Britten voor het lidmaatschap. Maar inmiddels zijn veel mensen van die generatie diep teleurgesteld in Europa. Dit is niet waar we toen ja tegen hebben gezegd, vinden ze.

Voor jongeren is Europa een gegeven, ze zijn niet anders gewend. Zij vrezen vooral voor de gevolgen van de brexit en zijn zeer onzeker over hun toekomst. Leven in een geïsoleerd land past niet bij hun wereldbeeld. Een wereld waarin ze graag vrij willen reizen en alle mogelijkheden willen hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl