Zonnepark op Ameland

Ameland hoopt met zonnepark op eco-toerisme

Op Ameland wordt morgen het grootste zonnepark van Nederland officieel geopend: 10 hectare groot, en in theorie genoeg voor alle 3500 eilanders.

Het zonnepark is eigendom van een coöperatie van eilanders. Op aandrang van de eilanders is een dijk om de zonnepanelen heen gebouwd, bij wijze van camouflage.

"Toeristen, waar heel Ameland van leeft, komen voor hun rust en de natuur. En daar past een grootschalig zonnepark niet in", vertelt Johan Kiewit van de Amelander Energie Coöperatie.

Eco-toerisme

Maar de gemeente hoopt met het zonnepark, naast verbreding van de werkgelegenheid, juist op meer toeristen. "We willen vooroplopen in de techniek. Dat leidt tot bekendheid en eco-toerisme, een heel gezond soort toerisme", vertelt burgemeester Albert de Hoop.

Ameland hoopt met zonnepark op eco-toerisme

Het park op Ameland zal overigens niet lang het grootste van Nederland zijn. Inmiddels zijn er plannen voor nog grotere parken, bijvoorbeeld in Delfzijl.

De afgelopen maanden zijn er al verschillende scholen op bezoek geweest. Samen met scholen, universiteiten, de NAM, en energie-bedrijven Eneco en Gasterra werkt de gemeente samen om van Ameland een internationaal centrum van energie-technologie te maken.

Zelfvoorzienend

Ook is afgesproken dat de partijen innovaties op duurzaam energiegebied voor het eerst testen op het eiland. De plannen passen in het streven van de gemeente om in 2020 energie-onafhankelijk te zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl