Nieuwsuur
Nieuwsuur

Met slechts twee dagen te gaan tot het EU-referendum staan de twee kampen in de discussie over wel of geen brexit vanavond tegenover elkaar in het Wembley Stadion in Londen.

Ruim zesduizend mensen telt het publiek bij 'The Great Debate', uitgezonden door de BBC. De economie, immigratie en de plaats van Groot-Brittannië in de wereld zijn de onderwerpen.

Vanavond in Nieuwsuur het laatste nieuws van correspondent Tim de Wit.

Brexit-debat

Economische gevolgen

Het is een laatste kans voor de twee kampen om hun standpunten over te brengen. De debaters zijn onder andere Boris Johnson, voor 'Leave', en zijn opvolger als burgemeester van Londen Sadiq Khan, voor 'Stay'.

Sadiq Khan en Boris Johnson voerden een felle discussie over de mogelijke economische gevolgen voor het Verenigd Koninkrijk na het verlaten van de Europese Unie. Johnson zei dat het "economische zelfbeschadiging" zou zijn als het VK binnen de EU blijft. De burgemeester van Londen is juist bang voor de economische schade die een brexit zou veroorzaken.

Kinderen en kleinkinderen

Het debat volgt op een bijna wanhopig pleidooi van premier David Cameron die vandaag waarschuwde dat een vertrek uit de EU onomkeerbaar is. Hij maakt zich ernstige zorgen over de grote economische gevolgen van een Brits vertrek.

Cameron riep de Britten op om te stemmen voor "onze kinderen en kleinkinderen". Volgens hem is het belangrijk voor hen dat de Britten niet geïsoleerd raken door een brexit.

Volgens de jongste peiling wil 44,9 procent van de Britten binnen de EU blijven. Dit is een daling vergeleken met eerdere peilingen. 43,8 procent zou volgens de peiling stemmen voor een brexit. De resultaten van de peiling werden gepubliceerd tijdens de toespraak van Cameron.

STER reclame