Bedrijfsleven verplicht aan de energiebesparing

Voor bedrijven is de vrijblijvendheid in het nemen van klimaatmaatregelen voorbij, energiebesparing is vanaf nu verplicht. Bedrijven die zich niet aan de afspraken uit het Energieakkoord houden, kunnen straks een boete krijgen.

Ruim honderdduizend bedrijven, waaronder ook restaurants en winkels, moeten hun panden energievriendelijker maken. Met de vrijwillige afspraken die tot nu toe zijn gemaakt, werden de doelen niet gehaald.

Analyse

Bedrijven die voor oktober geen afspraken hebben gemaakt over energiebesparing, krijgen maatregelen opgelegd. Omgevingsdiensten gaan via de Wet Milieubeheer deze maatregelen handhaven. Maar hoe gaan al die bedrijven de aanpassingen in energiebeleid betalen?

Bedrijfsleven verplicht aan de energiebesparing

Bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kilowatt uur elektra en 25.000 kuub gas verbruiken, moeten aan de bak. Dat zijn er totaal 107.000.

Werkgeversorganisatie VNO/MKB schiet de bedrijven te hulp met een nieuw analyse- en financieringssysteem: de MKB Energy Check Up. Hiermee kan een bedrijf uitrekenen wat het per bedrijfspand kan besparen. Vervolgens is er een bijzondere vorm van financiering voor de noodzakelijke aanpassingen.

Grote slag

Het gaat om een abbonnementsysteem op warmtepompen, zuiniger verlichting en bijvoorbeeld zuinigere CV-ketels. Hiermee blijven de maandelijkse energiekosten voor een bedrijf hetzelfde, terwijl het pand ondertussen wel veel zuiniger is.

Volgens werkgeversorganisatie VNO/MKB is met energiebesparing een ongekend grote slag te slaan. En dat moet ook, vanwege de recente afspraken in het Energieakkoord tussen overheid en bedrijfsleven en de wet milieubeheer.

Boetes

Lang was deze wet een wassen neus, maar omgevingsdiensten gaan de wet met extra budget nu handhaven. Doet een bedrijf niets, dan volgt een automatische melding naar de omgevingsdienst die boetes kan opleggen. Aanpassingen die te duur zijn om binnen 5 jaar terug te verdienen, zijn niet verplicht.

Met de nieuwe aanpak wordt nu gestart in Apeldoorn, met een pilot waar 650 bedrijven aan meedoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl