Nieuwsuur
Nieuwsuur

Acht dagen voor het brexit-referendum weten veel Britten nog niet wat ze gaan stemmen. Bijna dertig procent van de Britten zal nog van stem veranderen of pas laat beslissen. En de helft daarvan beslist op de dag zelf, blijkt uit een rapport van de London School of Economics

Volgens het rapport kan de uitslag van het referendum nog beide kanten op gaan. De zwevende kiezer speelt een bepalende rol. "Veel kiezers maken zich zorgen dat ze de verkeerde beslissing maken, en twijfelen daarom tot het laatste moment over hun keuze", staat in het rapport. 

Het wordt een nek-aan-nek-race, zegt professor John Curtice die gespecialiseerd is in het analyseren van opiniepeilingen. Hij durft zelf ook niet te zeggen wat de uitkomst gaat worden. "Niemand kan voorspellen wat er gaat gebeuren." 

Hij ziet dat er een grotere groep zwevende kiezers is dit referendum dan bij de nationale verkiezingen. Beide kampen hebben volgens Curtice argumenten waarin veel kiezers zich kunnen vinden. "De grote vraag is: door welke gevoelens laten de Britten zich leiden."

"Veel mensen zijn het eens met de anti-immigratie argumenten van het Leave-kamp. Maar dat wil nog niet zeggen dat ze dat ook gaan stemmen. Sommigen zullen tegen zichzelf zeggen 'wacht eens even' bij een vertrek uit de EU zijn we slechter af." 

STER reclame