Van der Steur in debat met Kamer over Teevendeal

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over de conclusies van het tweede rapport van de commissie-Oosting naar aanleiding van de Teevendeal, over de zoektocht naar 'het bonnetje' van de schikking die oud-staatssecretaris Fred Teeven in 2000 sloot met drugscrimineel Cees H.

Middelpunt van het debat is opnieuw minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie. De verwachting is dat het debat vooral zal gaan over zijn vergaande tekstsuggesties die hij deed aan partijgenoot en toenmalig minister Opstelten.

Als VVD-Kamerlid schreef hij in 2014 mee aan een brief van minister Opstelten over de Teevendeal die naar de Tweede Kamer ging. Hij maakte dat zelf afgelopen maandag bekend en gaf een concept van de brief vrij, die vol staat met opmerkingen en tekstsuggesties van zijn hand.

In de ogen van de meeste partijen overtrad de minister hiermee de ongeschreven regels. Kamerleden worden geacht de regering te controleren.

In Nieuwsuur een verslag van dit Kamerdebat en reacties van fractievoorzitters.

Alinea schrappen

Zo stelde Van der Steur voor een alinea over herinneringen van betrokkenen bij de deal tussen Justitie en drugscrimineel Cees H. te veranderen. Ook suggereerde hij een hele alinea te schrappen, waarin minister Opstelten schreef dat het hem speet dat hij de Kamer geen duidelijkheid kon verschaffen.

Het was al bekend dat Van der Steur, samen met zijn toenmalige fractiegenoot Dijkhoff (nu staatssecretaris), nauw betrokken was bij de strategie van de VVD-bewindslieden in de politieke afwikkeling van de deal.

De minister liet maandag nogmaals weten dat hij het betreurt dat hij niet eerder een grens voor zichzelf heeft getrokken bij zijn hulp aan het departement. Toch is het volgens hem "al vele jaren gebruikelijk" dat er bij belangrijke processen contacten zijn tussen ministeries en Kamerleden van de coalitie.

Het Kamerdebat over het tweede rapport van de commissie-Oosting is om 14:15 uur hier live te volgen. De commissie-Oosting concludeerde dat het op het ministerie van Veiligheid en Justitie een bestuurlijke chaos was, maar dat er bij de nasleep van de Teevendeal geen sprake was van een doofpot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl