Nieuwsuur
ANP (Fotobewerking NOS)

De Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam (SIO) krijgt geen geld voor een islamitische middelbare school in Amsterdam. Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs besloten, nadat de Onderwijsinspectie geen onderzoek heeft kunnen doen.

De SIO heeft geweigerd mee te werken aan het onderzoek. Jan-Willem van Kleef, advocaat van de SIO, zegt tegen Nieuwsuur dat de bestuurders van de stichting de juridische geldigheid van het inspectieonderzoek niet zien.

De SIO schrijft in een schriftelijke reactie aan Nieuwsuur: "Staatssecretaris Sander Dekker is sinds 2013 bezig om islamitische schoolbesturen te smaden en te belasteren teneinde de levensvatbaarheid aan te tasten. Als laatste middel had staatssecretaris Sander Dekker de onderwijsinspectie op pad gestuurd om voorafgaand de bekostiging, na te gaan of islamitische schoolbestuurders wel goede burgers kunnen zijn. De onderwijsinspectie heeft ingezien dat het uitvoeren van de (onzinnige) aanwijzing van staatssecretaris Sander Dekker een heilloze weg is."

Sympathieën

Aanleiding voor het onderzoek van de Onderwijsinspectie zijn volgens Dekker uitspraken die een voormalig bestuurder, Abdoe Khoulani, in 2014 deed over Islamitische Staat. Daarop zegt de SIO in de schriftelijke reactie: 

"Het bestuur van de SIO heeft geen sympathieën met wettelijk verboden organisaties en heeft dat in het verleden ook nooit gehad. De kwestie Khoulani - inmiddels ruim twee jaar geleden - is op een democratisch en bestuurlijk verantwoordende wijze opgelost, waarbij hij publiekelijk afstand heeft gedaan van zijn persoonlijke sympathieën."

"Staatssecretaris Sander Dekker schaadt de eer en goede naam van de huidige bestuursleden van de SIO door onwaarheden ter verkondigen aangaande de kwestie Khoulani en dat is een staatssecretaris onwaardig."

Aangifte

Het bestuur van de SIO wil aangifte doen tegen staatssecretaris Dekker. "Onder andere vanwege machtsmisbruik ten aanzien van de SIO. Veelvuldig en herhaald heeft het bestuur van de SIO gepoogd tot een dialoog te komen met de verantwoordelijken. Helaas echter tevergeefs. Er wordt gepersisteerd in onjuiste informatie over de stichting en haar bestuur en de stichting wordt op onwettige wijze tegengewerkt. Er rest dan geen ander middel dan  dit verzoek."

STER reclame