Gemeenten helpen jongeren met schulden

De huur, de zorgkosten en een abonnement op de mobiele telefoon. Maar ook: niet-betaalde boetes die hoog oplopen en schades waarvoor je niet verzekerd bent.

Jongeren met problematische schulden kunnen maar moeilijk hulp krijgen. Vaak komen zij niet in aanmerking voor schuldhulpverlening. Een aantal gemeenten neemt daarom zelf initiatieven om deze jongeren te helpen.

Gemeenten helpen jongeren met schulden

Schuld afkopen

De gemeente Leiden helpt 25 jongeren met problematische schulden door hun schulden op te kopen. Die treft vervolgens een regeling voor de totale schuldenlast met de schuldeisers.

De jongeren betalen vervolgens tien tot vijftien jaar lang een klein bedrag per maand aan de gemeente om hun schuld af te lossen. Tegelijkertijd krijgen zij begeleiding om te voorkomen dat zij opnieuw schulden maken. Wat er eventueel overblijft na die tijd, wordt kwijtgescholden.

Als blijkt dat jongeren er met de pet naar gooien, dan stoppen we.

Marleen Damen, wethouder Leiden

PvdA-wethouder Marleen Damen is niet bang dat de gemeente Leiden de jongeren hierdoor te veel pampert. "Als blijkt dat jongeren er met de pet naar gooien, het eigenlijk helemaal niet willen en het als een makkelijke manier zien om even van het gezeur af te zijn, dan stoppen we en dan heb je gewoon de wettelijke regeling."

Meer dan de helft van de Leidse jongeren tussen 18 en 27 jaar heeft in het afgelopen jaar een schuld gehad. Voor hen is het moeilijk om uit de schulden te komen. Zij hebben vaak geen inkomen, waardoor het heel lastig is om goede aflossingsregelingen te treffen.

Doordat de gemeente de schuld overneemt, ontstaat er wel een onderhandelingspositie.

  • Nieuwsuur
    Roy (19) heeft een schuld van 3000 euro door een huurachterstand en boetes. Hij werd zijn huis uitgezet.
  • Nieuwsuur
    Ginette (25) leefde op te grote voet. Nu heeft ze 20.000 euro schuld.
  • Nieuwsuur
    Jongeren krijgen op school voorlichting van Diversion, een bureau voor maatschappelijke innovatie, om schulden te voorkomen.

Stap verder

De gemeente Den Haag gaat zelfs nog een stap verder. Daar kunnen jongeren hun schuld straks afkopen door naar school te gaan, vrijwilligerswerk te doen of werk te vinden.

"De uren die ze daaraan besteden, worden in geld omgezet en op die manier als het ware afgetrokken van hun schuld", zegt PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh van Sociale Zaken. De hofstad kent volgens Baldewsingh 18.000 jongeren met een gemiddelde schuld van 11.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl