'Plan Zijlstra druist in tegen solidariteit van PvdA'

PvdA-leider Diederik Samsom is niet te spreken over het voorstel van de VVD om maximaal 15.000 vluchtelingen per jaar op te nemen.

"Wie vluchtelingen wegzet als bedreiging voor onze waarden, splijt de samenleving in plaats van te verbinden." Het plan druist volgens Samsom in tegen de barmhartigheid en solidariteit van waar de PvdA voor staat.

'Plan Zijlstra druist in tegen solidariteit van PvdA'

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra wil dat het onmogelijk wordt voor vluchtelingen van buiten Europa om in Nederland asiel aan te vragen, zei hij op het VVD-congres in Leeuwarden.

Alleen bij grote humanitaire crises zou Nederland niet-Europese vluchtelingen moeten opnemen, maximaal 15.000. Komen er meer, dan worden ze "per kerende post" teruggestuurd.

Vluchtelingendeal met Turkije

Het asielplan borduurt volgens Zijlstra voort op de afspraken die de EU al heeft gemaakt met Turkije. Zijlstra wil dat er ook afspraken worden gemaakt met andere regio's.

In de Turkijedeal is afgesproken dat voor elke Syrische vluchteling die wordt teruggestuurd naar Turkije, de EU een Syriër opneemt vanuit een Turks opvangkamp. Aan dit plan zit ook een plafond, er worden maximaal 72.000 vluchtelingen opgevangen in Europa.

Het plan werd bedacht door de Duitser Gerald Knaus, maar Samsom ontpopte zich als pleitbezorger van het plan.

De Turkse president Erdogan

In ruil voor de teruggenomen vluchtelingen mogen de Turken straks visumvrij reizen. Maar dat is alleen mogelijk als Turkije eind juni heeft voldaan aan de laatste vijf van de 72 voorwaarden, waaronder het aanpassen van de anti-terreurwetten.

President Erdogan weigert wijzigingen aan te brengen in die wetten. Knaus vindt dat de EU moet toegeven op het visumvrij reizen. Als de afspraak over visumvrij reizen spaak loopt, kan dat het einde betekenen van de deal. Hij vindt dat de EU zich in dat geval in de eigen voet schiet.

Samsom zei eerder dat Turkije zich moet houden aan de bestaande voorwaarden voor visumvrij reizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl