De Oostenrijkse politiek trilt op haar grondvesten. Decennialang werd het land bestuurd door de sociaal-democraten (SPÖ) en de conservatieven (ÖVP), maar inmiddels zijn die partijen zo impopulair dat de nationalistische FPÖ profiteert.
Het land kiest vandaag een nieuwe president. De verkiezingen laten duidelijk zien hoe verdeeld Oostenrijk is. Norbert Hofer, de kandidaat van de rechts-populistische partij FPÖ krijgt volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken 51,9 procent en de Groene politicus Alexander Van der Bellen 48,1 procent.
'Heimat'-partij
In het kleine stadje Wels regeert al driekwart jaar de FPÖ. Burgemeester Andreas Rabl weet wel waarom de mensen op hem stemden. "We zijn een sociale 'heimat'-partij. Dat betekent dat bij ons Oostenrijk op de eerste plaats komt en dat we het Oostenrijks belang voorop stellen."
Overal in Oostenrijk neemt de belangstelling voor tradities en oude gebruiken toe. Jonge mensen willen weer volksdansen of worden weer lid van de plaatselijke schietvereniging.
De honderdduizend vluchtelingen die het land het afgelopen jaar heeft opgenomen, is daar mede de oorzaak van. "Er verandert veel in Oostenrijk. Dat houdt de mensen bezig."
"Ook in ons dorp zijn vluchtelingen ondergebracht. Die willen we graag laten integreren en daarom zijn we blij dat twee Syrische kinderen al lid zijn van onze dansgroep. We hebben ze zelfs al een Dirndl-jurkje kunnen aantrekken. Dat is volgens ons een goede vorm van integratie", zegt Andreas Proell van Heimatvereinigung Rottenegg.
Veel mensen in Oostenrijk maken zich zorgen over het succes van de FPÖ. Intellectuelen en kunstenaars bemoeien zich met de politieke discussie en waarschuwen voor populisme en racisme.
Zoals de gevierde Joodse schrijver Doron Rabinovici. "Ik maak me zorgen omdat het Oostenrijkse nationalisme klem zit tussen het moderne westerse populisme dat anti-islam is, en het traditionele nationalisme uit Oost-Europa met zijn ouderwetse homohaat en dergelijke. Oostenrijk lijkt gevangen te zitten tussen deze twee stromingen."
Burgemeester Rabl van Wels wil vooral alles doen om zijn stad weer uit het slop te trekken. Dertig procent van de bevolking is van buitenlandse afkomst en zelfs 52 procent van de kinderen op school spreekt slecht Duits.
Bovendien voelen zijn burgers zich in de steek gelaten door Europa. "De EU heeft in de vluchtelingenproblematiek grote steken laten vallen. Wij hebben honderdduizend vluchtelingen opgenomen maar veel andere landen helemaal niemand. Er is geen solidariteit. Dat is bij de bevolking verkeerd gevallen."
Mensen zijn ook onzeker omdat alles zo snel gaat.
Doron Rabinovici legt de schuld vooral bij de bestaande partijen. "Wat de mensen missen is een visie of een concept. Als dat ontbreekt, grijpen mensen terug op de culturele identiteit."
"Mensen zijn ook onzeker omdat alles zo snel gaat. Plotseling is er geen Schengen en blijken mensen massaal de grens over te kunnen. Dan moet de politiek ze het gevoel geven dat de grenzen gecontroleerd worden. Als de politiek dat niet doet, worden mensen bang."
Zondagavond zal blijken of Oostenrijk een groene of een nationalistische president heeft.