Zangeres Jamala

'Lied van Jamala is duidelijk een politiek statement'

Op het Eurovisie Songfestival wordt een politieke strijd gevoerd tussen Rusland en Oekraïne. Veel Russen beschouwen het Oekraïense nummer als een rechtstreekse aanval op het Kremlin.

Het Oekraïense lied 1944 van zangeres Jamala gaat over de deportatie van 240.00 Krim-Tataren in het oorlogsjaar door de Sovjets. Een van hen was de overgrootmoeder van Jamala die samen met haar vijf kinderen weg moest van de Krim.

'Het lied van Jamala is duidelijk een politiek statement'

Alles wat met de Russische annexatie van de Krim te maken heeft, ligt gevoelig. Moskou probeerde de inzending al tegen te houden, en beriep zich op de regel dat politieke teksten niet zijn toegestaan.

Maar volgens de EBU, de organisatie achter het Songfestival, is het lied van Jamala een persoonlijk lied over een moeilijk onderwerp, maar niet politiek.

Met dit lied vragen we aandacht van de wereld voor de situatie op de Krim.

Mehmet Tütüncü

Volgens Mehmet Tütüncü, Nederlandse vertegenwoordiger van de Krim-Tataren, is het een slimme zet om Jamala naar voren te schuiven. "Het lied is heel duidelijk een politiek statement."

"De Krim-Tataren lijden enorm onder de huidige Russische invasie. Afgelopen week zijn er weer Krim-Tataren gearresteerd. Met dit lied vragen we aandacht van de wereld voor de situatie op de Krim. "

Herbeleven

In het lied zingt Jamala: "Als vreemdelingen komen, komen ze naar je huis en vermoorden ze jullie allemaal". Even later gaat ze in het Krim-Tataars verder: "Ik kon mijn jeugd daar niet doorbrengen, omdat jullie mijn vrede wegnamen."

"Het deel in Krim-Tataars heeft de melodie van een eeuwenoud klaaglied van de Krim-Tataren. Met het lied herbeleven we ons trauma uit 1944. Wat er nu gebeurt op de Krim associëren we met de zuivering van toen", vertelt Tütüncü. "Ik ben heel blij dat Jamala dit aan de wereld laat en horen en zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl