Politie bij de arrestatie van de terreurverdachte in Rotterdam

Politie krijgt 188 miljoen erbij, maar tekort blijft

De Nationale Politie krijgt van het kabinet 188 miljoen euro extra. Dat melden bronnen rondom de politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie aan Nieuwsuur. Het geld komt beschikbaar in het kader van de Voorjaarsnota.

De Nationale Politie heeft te maken met grote financiële problemen. Voor dit jaar wordt rekening gehouden met een tekort van zo’n 170 miljoen euro.

Het extra geld dat er nu bijkomt dekt die tekorten niet. Ingewijden zeggen tegen Nieuwsuur dat van de 188 miljoen euro, 102 miljoen euro al eerder is toegezegd. Het gaat om compensatie voor extra uitgaven aan de vluchtelingencrisis, terreurbestrijding en hogere cao-kosten.

86 miljoen euro blijft er vervolgens over. Dat is niet genoeg voor het tekort van 170 miljoen. Het is onduidelijk wat de consequenties voor de inzet van de politie zijn.

Veiligheidsketen

Het kabinet heeft daarnaast voor volgend jaar een bedrag van 400 tot 500 miljoen euro gereserveerd voor de hele veiligheidsketen. Dat geld moet worden verdeeld tussen onder andere Defensie, het Openbaar Ministerie, de rechtbanken en politie. Naar verwachting krijgt Defensie het grootste gedeelte van dit bedrag.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie wil pas eind mei bij de presentatie van de Voorjaarsnota reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl