Minister Kamp ontving werkmail op privémail tegen de regels in

  • Bas Haan

    verslaggever

  • Bas Haan

    verslaggever

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft in de zomer van 2014 aangifte gedaan wegens het hacken van zijn privé Gmail-adres. Naar dat mail-adres werd regelmatig, tegen de richtlijnen in, werkmail doorgestuurd.

Een medewerker van het Bureau Secretaris-Generaal van het ministerie van Economische Zaken deed namens de minister aangifte van de vermoedelijke hack. Dat wordt zowel door het Openbaar Ministerie als door het ministerie van Economische Zaken aan Nieuwsuur bevestigd.

Het doorsturen van departementale mail naar een privé-mailadres is in strijd met de verplichte richtlijnen waar overheidsdiensten zich aan moeten houden, de Baseline Informatie Beveiliging Rijksdienst, BIR 2012.

De woordvoerder van minister Kamp bevestigt dat de minister met regelmaat mail doorgestuurd kreeg door ambtenaren op allerlei niveaus, variërend van zijn voorlichter tot medewerkers van het Bureau Secretaris-Generaal.

Strafrechtelijk onderzoek

De aangifte van Kamp leidde tot een strafrechtelijk onderzoek door het Landelijk Parket. Naar aanleiding van de aangifte is er tussen verschillende overheidsdiensten overleg geweest. Zo is er in ieder geval contact geweest tussen het Openbaar Ministerie, het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Veiligheid en Justitie en de AIVD.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de hack leidde uiteindelijk tot een seponering door middel van een zogeheten politiesepot. Volgens het Openbaar Ministerie is er onvoldoende bewijs van een daadwerkelijke hack, maar is het ‘aannemelijker’ dat er sprake is geweest van email-spoofing. Daarbij wordt een e-mailadres vervalst.

Het Landelijk Parket besloot, ondanks het sepot, wel een zogenaamde ‘Bestuurlijke Rapportage’ te schrijven. Dat is een ambtelijk stuk om iets onder de aandacht van het kabinet te brengen. Die rapportage is uiteindelijk gedeeld met de ministeries van Veiligheid en Justitie, Economische Zaken en met de AIVD en de MIVD.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl