Stijging van waterspiegel heeft grote gevolgen voor stedelijke gebieden.

Twaalf delta-landen gaan strijd aan met water

Nederland heeft samen met elf andere laaggelegen landen een Deltacoalitie gesloten om waterrampen te voorkomen. Dat gebeurde op een klimaatconferentie in Rotterdam waar meer dan honderd landen deze week aan meedoen.

De landen van de Deltacoalitie gaan kennis en ervaring uitwisselen om in dichtbevolkte gebieden rampen met water te voorkomen. De coalitie is een initiatief van Nederland, Japan en Colombia.

In Nieuwsuur interviews met ministers die deelnemen aan de Deltacoalitie. Ook een gesprek met professor Maarten Kleinhans, hij doet onderzoek naar de gevolgen van waterspiegelstijging in verstedelijkte delta's.

Twaalf delta-landen gaan strijd aan met water

Minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu gaf vanmiddag het startsein. "Wereldwijd zie je dat grote stedelijke gebieden steeds meer bedreigd worden door water. Die problemen kennen wij al heel lang, daarom willen wij graag samenwerken."

Water is geen sexy onderwerp. Het is lastig om geld te verzamelen voor preventie.

Minister Schultz

Veel rivierdelta's zijn door de gevolgen van klimaatverandering kwetsbare gebieden geworden. Volgens de coalitie moet daar meer bewustzijn voor komen. De internationale politiek moet het belang gaan inzien van een goede waterhuishouding.

Volgens Schultz loopt Nederland voorop op het gebied van preventie tegen overstromingen. "Nederland is het enige land dat verder vooruit kijkt. Het is belangrijk dat andere landen ook meer naar de toekomst gaan kijken. Als ze dat niet doen, worden de problemen alleen maar groter."

Toch snapt ze waarom dit nog zo weinig gebeurt. "Water is geen sexy onderwerp. Het is politiek gezien daarom lastig om geld bij elkaar te krijgen voor preventie. Na een ramp wordt de portemonnee wel getrokken, maar het is veel duurder om achteraf te repareren dan vooraf te investeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl