Nieuwsuur
EPA

De Europese Commissie moet deze week beslissen of Turkije de visumplicht mag opheffen. Het is een van de toezeggingen die Brussel heeft gedaan in ruil voor Turkse hulp bij het indammen van de vluchtelingenstroom naar Europa. Maar Turkije moet wel eerst aan 72 eisen voldoen. 

Turkije had vrij reizen voor Turken door de landen van de EU geëist, als onderdeel van het akkoord over het vluchtelingenvraagstuk. De deadline om aan alle criteria te voldoen verloopt op 30 april.

Mogen Turken binnenkort visumvrij reizen naar Europa?

Het Turkse parlement maakt deze dagen overuren om alle wetten die nodig zijn aan te nemen. "De laatste tien artikelen worden hopelijk maandag goedgekeurd. Maar eigenlijk is alles nu klaar. Daarna hebben wij voldaan aan alle 72 voorwaarden", zei Volkan Bozkir, de minister van Europese Zaken vorige week.  

De Turkse president Erdogan liet weten dat er veel op het spel staat. "Als het visumvrij reizen er niet komt, stopt Turkije met het terugnemen van vluchtelingen." 

Voorkeursbehandeling

De Europese Commissie benadrukte deze week dat er niet kan worden gesjoemeld met de eisen. Voorzitter Jean-Claude Juncker liet weten dat de EU niet van plan was om de Turken een voorkeursbehandeling te geven.

Maar er wordt volgens de Commissie wel goede vooruitgang geboekt door Turkije. "Wij hebben onze standaarden niet verlaagd, maar Turkije is harder zijn best gaan doen", zei een EU-functionaris. 

Bijna twee weken geleden voldeed Turkije nog aan 35 van de 72 voorwaarden. Een van de voorwaarden waar de Turken toen nog niet aan voldeden was het invoeren van een niet te vervalsen biometrisch paspoort. Ook moest de arbeidsmarkt nog worden opengesteld voor niet-Syrische vluchtelingen. 

Noodrem

Nu de beslissing dichterbij komt, pleiten verschillende EU-landen voor een aangescherpte noodremprocedure. Nederland, Duitsland en Frankrijk willen extra zekerheden tegen massale instroom van Turken. Met de noodremprocedure wordt het mogelijk om het visumvrij reizen tijdelijk op te schorten, mochten er teveel Turken naar die landen komen.

Visumvrij reizen moet gelden voor alle 79 miljoen Turken, en 30 juni ingaan. Het wordt dan mogelijk voor Turken om zonder restricties naar de EU te reizen waar ze maximaal drie maanden mogen blijven. 

STER reclame