Nieuwsuur
ANP

Als het aan Jesse Klaver ligt, wordt GroenLinks de grootste partij op links en gaat de partij na de volgende verkiezingen deelnemen aan de regering. "Wij kunnen het motorblok zijn van een nieuw kabinet", zei hij vandaag in een toespraak op het partijcongres in Amersfoort. 

Klaver werd vandaag tot lijsttrekker van GroenLinks gekozen. Dat was geen verrassing aangezien hij de enige kandidaat was. "Ik kijk er naar uit om als aanvoerder van de lijst, samen met jullie, de verkiezingscampagne in te gaan", aldus Klaver.

In Nieuwsuur een verslag van het partijcongres in Amersfoort en een interview met Jesse Klaver. Parlementair verslaggever Dominique van der Heyde zit in de studio. 

'GroenLinks kan de motor zijn van een nieuw kabinet'

Gezamenlijke toekomst

Klaver wil van GroenLinks een brede volkspartij maken en de tweedeling in de samenleving tegengaan. Volgens de GroenLinks-leider heeft de politiek de afgelopen vijftien jaar de tegenstellingen in het land vergroot. "Tussen Nederlanders en vluchtelingen, tussen flexwerkers en mensen met een vast contract, tussen belasting-ontwijkende multinationals en belasting-betalende burgers."

Hij wil met GroenLinks juist zorgen voor verbinding in de samenleving. Bijvoorbeeld als het gaat om hoog- en laagopgeleide Nederlanders. Klaver: "We mogen de moslimmoeder en de bouwvakkervader, de onderwijzer en de hoogleraar, niet uit elkaar laten spelen. We moeten samen werken aan onze gezamenlijke toekomst."

Jesse Klaver: klaar met de elite, tijd voor de samenleving

Nieuwe afspraken

Met zijn eerste toespraak als lijsttrekker lanceerde Klaver zijn campagne voor de verkiezingen, die in principe in maart 2017 plaatsvinden. Hij maakte duidelijk dat hij zich wil afzetten tegen "de rechtse ramkoers van VVD en PVV" en de "valse beloften van Mark Rutte en Geert Wilders". Volgens Klaver verlangt de samenleving "naar een koers die wij als GroenLinks gaan bieden". 

Als GroenLinks volgend jaar in het kabinet terechtkomt, wil Klaver een aantal "nieuwe afspraken maken met Nederland". Hij wil bijvoorbeeld investeren in onderwijs (in plaats van bezuinigen), verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt tegengaan en een Klimaatwet doorvoeren die "organisaties en bedrijven gaat helpen om de omslag naar schone energie te maken". 

Zetels

Sinds de 29-jarige Klaver in mei 2015 'tussenpaus' Bram van Ojik opvolgde, is de partij in de peilingen omhoog geschoten; GroenLinks staat er met 9 tot 16 zetels goed voor. Op dit moment heeft de partij vier zetels in de Tweede Kamer. 

Verder dan 11 zetels is de partij bij Kamerverkiezingen nog nooit gekomen. Veel GroenLinksers denken dat de partij door het 'Jesse-effect' bij de verkiezingen zeker tien zetels zal winnen.

Klaver zei in zijn toespraak dat hij niet inziet waarom GroenLinks niet zou kunnen meeregeren in het volgende kabinet. Hij haalde daarbij een uitspraak van zijn opa aan. "Hij zei altijd: niets is onmogelijk. Als je maar hard genoeg werkt, dan kan het wel." 

STER reclame