Turken lopen mee in een mars op de Dag voor de Journalistiek in Istanbul, 10 januari 2016

De lange tenen van president Erdogan

De Nederlandse regering heeft vandaag bij de Turkse regering protest aangetekend tegen de brief die door het Turkse consulaat in Rotterdam is verzonden. Daarin werd opgeroepen beledigingen aan het adres van de Turkse president Erdogan te melden. "Wij hebben geen behoefte aan een kliklijn", zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vanmiddag in Den Haag.

In Nieuwsuur vanavond voor- en tegenstanders van de Turkse president Erdogan. Te gast is Lily Sprangers, Turkije-deskundige van de universiteit van Leiden.

Opheldering

Gisteren riep de voltallige Tweede Kamer het kabinet al op om Turkije op het matje te roepen. Premier Mark Rutte zei opheldering te willen van de Turken en het "vreemd" te vinden. Hij vindt dat de afspraken met Turkije over de vluchtelingencrisis nooit tot concessies mogen leiden over de Nederlandse kernwaarden.

Gisteravond meldde het Turkse consulaat dat er sprake is van een misverstand en dat een medewerker een fout heeft gemaakt. Die medewerker heeft volgens het consulaat in een brief verkeerde woorden gebruikt, waardoor de indruk is ontstaan dat Turkse Nederlanders beledigingen moeten doorgeven.

Volgens Emre Unver, van het Inspraakorgaan Turken, is er in het diplomatieke verkeer weinig ruimte voor misverstanden. "Reken er maar op dat het in het consulaat is gewikt en gewogen wat ze in die mails zetten", zegt hij.

Sinds 2012 is er een apart directoraat dat direct onder president Erodogan valt en dat over de Turken in het buitenland gaat. Voor Erdogan een belangrijke groep: er wonen miljoenen Turken met stemrecht in het buitenland.

Negatieve opmerkingen

Veel Turken zijn nu bang dat ze schade kunnen ondervinden van negatieve opmerkingen over president Erdogan, maar volgens het consulaat is dat nooit de bedoeling geweest en is dat misverstand het gevolg van slecht gekozen woorden van een ambtenaar.

Turken in Nederland bezorgd over 'Meldpunt Erdogan'

Uit een nieuwe brief moet duidelijk blijken dat het gaat om een oproep aan Turkse organisaties. Als die iets merken van haatcampagnes of daarover klachten krijgen van Turken kunnen ze dat melden bij het Turkse consulaat.

De voorman van de Amsterdamse afdeling van de regeringspartij van Erdogan, de AK-partij, denkt dat het melden van beledigingen juist nuttig is. Mustafa Topal: "In Nederland mag je sommige dingen niet over de koning zeggen, in Turkije mag je sommige dingen niet over Erdogan zeggen." Hij vindt dat melden van beledigingen erger kan voorkomen.

Voor de VVD, het CDA en de SP is de zaak nog niet afgedaan. De partijen willen dat er verder naar de kwestie wordt gekeken. Kamerleden zijn niet overtuigd van de uitleg van het Turkse consulaat.

Uit de wereld

Rutte zei niet te kunnen zeggen of nu de kou uit de lucht is. Volgens hem gaat het erom of dit zich nog een keer herhaalt. "Als blijkt dat de Turken daadwerkelijk de oproep helemaal terugtrekken en er geen sprake is van kliklijnen of van andere zaken die in strijd zijn met onze manier van leven, dan is dit uit de wereld. The proof of the pudding is in the eating."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl