Topoverleg VVD en PvdA over begroting

De coalitie heeft vanavond topoverleg met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën om te onderhandelen over de begroting voor volgend jaar. De VVD en PvdA moeten het eens worden hoe die er in grote lijnen uit gaat zien.

Grote meningsverschillen over waar extra geld naartoe moet, zijn er niet. De vraag is alleen of er voldoende geld is voor alle wensen.

Topoverleg VVD en PvdA over begroting

Het kabinet is bij onderhandelingen over de laatste begroting op een forse tegenvaller gestuit. De loonsverhoging van de ambtenaren drukt zwaarder op de begroting dan verwacht. Het zou gaan om een tekort van 2,5 miljard euro. Ook zijn de aardgasinkomsten teruggelopen.

Het kabinet bekijkt de komende tijd wat voor elk ministerie nodig is en waar dat geld vandaan moet komen.

Dit staat er op de agenda

Er is extra geld nodig voor terreurbestrijding. Voor de VVD staat buiten kijf dat er meer geld moet naar justitie en politie. De PvdA is het daar, net als de oppositiepartijen, mee eens.

Ook is voor de opvang van asielzoekers meer geld nodig voor huisvesting, scholing en integratie. Net als afgelopen jaar verwacht Dijsselbloem daaraan zo'n anderhalf miljard euro kwijt te zijn.

De PvdA vindt het verder belangrijk dat een grote bezuiniging op de zorg wordt teruggedraaid. Een half miljard korting op ouderen- en gehandicaptenzorg moet in maart volgend jaar van de baan.

Daarnaast vraagt het ministerie van Defensie om extra geld. Minister Hennis heeft ingezet op twee miljard. Hoe dicht het daar in de buurt komt, hangt af van de onderhandelingen.

Verder wil het kabinet geld uittrekken om de koopkracht van ouderen op peil te houden.

Prinsjesdag

Er zijn ook een aantal meevallers voor het kabinet. Het ministerie van Sociale Zaken is minder kwijt aan uitkeringen door de dalende werkloosheid. En het ministerie van Volksgezondheid houdt geld over.

De regering moet de balans voor 1 juni hebben opgemaakt. De begroting voor het laatste jaar van Rutte-II wordt op de derde dinsdag van september, op Prinsjesdag gepresenteerd.

De dans om de begrotingsmiljoenen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl