ANP

Voetballers van Marokkaanse komaf een probleem?

Voetbalclubs waar veel Marokkaanse Nederlanders spelen, krijgen onherroepelijk problemen. Dat heeft voetbaljournalist Johan Derksen gezegd, die meteen voorspelde dat hij voor racist zou worden uitgemaakt. Niet alleen dat gebeurde, maar er kwam ook een discussie op gang. Over de vraag of er wel een probleem is en of dat probleem benoemd mag worden?

In Nieuwsuur vanavond een debat tussen Nourdin el Ouali, van de Rotterdamse partij NIDA, die vindt dat het onderwerp niet langs de etnische lijn besproken moet worden, maar op individueel niveau. En Dilan Yesilgoz, VVD-gemeenteraadslid in Amsterdam, die vindt dat Johan Derksen een reëel probleem heeft aangesneden.

Derksen zei maandag in het tv-programma Voetbal Inside dat "er heel wat clubs naar de klote zijn gegaan omdat ze in een wijk liggen met veel Marokkaanse gezinnen".

Vice-premier Asscher zei eerder deze week dat Marokkanen weren van voetbalclubs racistisch is. Hij zei daar ook bij dat problemen met teams best benoemd mogen worden en dat clubs tegen individuen maatregelen moeten nemen.

De minister is vooral niet te spreken over het feit dat Marokkanen als groep worden benoemd. "Er zijn veel benoemkampioenen, maar het zou fijn zijn als je kijkt hoe je het oplost", zei hij vandaag in een interview. "De oplossing kan niet zijn om goedwillende jongens die willen gaan voetballen te discrimineren. Als je je onmachtig voelt als club, zorg dan dat je er hulp bijhaalt; haal de KNVB erbij."

Asscher: discrimineren is niet de oplossing

Minister Edith Schippers (VWS) vindt het goed dat Johan Derksen problemen met voetballers van Marokkaanse komaf benoemt. "Ik denk dat hij een reëel probleem constateert. Je kunt niet ontkennen dat incidenten bij bepaalde clubs veel vaker voorkomen dan bij andere."

Schippers: Johan Derksen constateert reëel probleem

Premier Mark Rutte is het met minister Schippers eens dat problemen benoemd en aangepakt moeten worden. Maar "ik ben ertegen om een probleem dat zich voordoet aan een hele groep toe te schrijven", zegt hij.

Rutte wil niet dat kinderen worden aangekeken op misdragingen van anderen. "Omdat een Marokkaan zich misdraagt kun je toch niet tegen een ander Marokkaans jongetje dat dolgraag wil leren voetballen, zeggen: ik neem je niet aan, want er is iemand anders van Marokkaanse afkomst die het verpest heeft. Dat is toch geen manier van een land opbouwen met elkaar?"

Rutte: niemand op voetbalclub weigeren omdat een ander zich misdraagt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl