Het boerendorpje Aşağı Terolar, met 300 inwoners, is tegen opvang vluchtelingen.

Turks dorp protesteert tegen opvang Syrische vluchtelingen

De Turkse regering wil in de zuidelijk gelegen Turkse provincie Kahramanmaras een containerstad bouwen voor 27.000 uit Syrië afkomstige soennitische moslims. Op een paar honderd meter van het boerendorpje Aşağı Terolar, met 300 inwoners. De bewoners zijn tegen.

"We zijn niet op de hoogte gesteld en nu zijn ze aan het bouwen op de plek waar onze dieren grazen. Dat kan toch niet", zegt herder Huseyin Ördek.

Stenen

Een demonstratie in Aşağı Terolar vorige week, tegen de bouw van het vluchtelingenkamp, liep behoorlijk uit de hand. Er werd met stenen gegooid en met traangas geschoten. Een herder werd gearresteerd en kreeg klappen. Er vielen gewonden, en mogelijk zelfs een dode.

Turks dorp protesteert tegen opvang Syrische vluchtelingen

Massaslachting

Het gaat de dorpsbewoners niet alleen om het aantal vluchtelingen, maar ook om wie het zijn. Het is een Alawitisch dorp, geloofsgenoten van de Syrische president Assad. En de vluchtelingen zijn Soennieten, de tegenstanders van Assad. Dat kan nooit goed gaan, vreest men.

Eind jaren '70 vond in dezelfde omgeving een massaslachting plaats waarbij meer dan honderd Alawieten werden vermoord door Soennieten. Onder hen de 32-jarige zoon van Safiye Yildiz. Ze is doodsbang voor de komst van de vluchtelingen.

"Zoiets doe je mensen toch niet aan? Ik krijg er zelfs uitslag van. We kunnen niet slapen van angst", zegt Safiye Yildiz. "Als ze me toen niet hadden tegengehouden, had ik zelfmoord gepleegd. Ik was ontroostbaar. Mijn zoon had een dochtertje van drie. Mijn man is van verdriet gestorven."

Safiye Yildiz verloor haar zoon.

Europa stuurt de probleemgevallen terug. Maar wat moeten wij ermee?

Dorpshoofd Kenan Yilmaz

Ook het dorpshoofd Kenan Yilmaz ziet de toekomst van zijn dorp somber in. "Europa wil hen niet. Kennelijk kunnen ze zich daar niet aanpassen. Waarom zouden ze zich hier dan wel aanpassen? Dat is het probleem van ons dorp en van heel Turkije. Europa stuurt de probleemgevallen terug. Maar wat moeten wij ermee?", zegt hij.

Bekijk hieronder eerdere reportages uit Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl