Mart de Kruif

'Landmacht heeft miljoenen nodig'

  • Guido van Ophoven

    redacteur

  • Rudy Bouma

    verslaggever

  • Guido van Ophoven

    redacteur

  • Rudy Bouma

    verslaggever

Miljarden zijn er sinds de het einde van de Koude Oorlog bezuinigd op Defensie. Ook de Commandant van de Landstrijdkrachten Mart de Kruif kreeg daarmee te maken. Gebrek aan materieel en kogels en het afstoten van complete wapensystemen zoals de Leopardtank.

Met kunst- en vliegwerk moest De Kruif de landmacht draaiende houden en daarbij zoekt Defensie ook steeds nadrukkelijker naar oplossingen met hulp van het buitenland. Op 1 april verlaat hij Defensie.

Nieuwsuur volgt Mart de Kruif tijdens zijn laatste dagen als Commandant der Landstrijdkrachten. Zijn laatste officiële handeling vindt plaats in Duitsland. Want daar kan hij op de valreep nog een aantal tanks voor de landmacht behouden.

'Landmacht heeft miljoenen nodig'

De wereld is veranderd

In 1990 had de landmacht nog de beschikking over 913 tanks, vorig jaar waren dat er nul. Er stonden nog 16 tanks te wachten op een koper maar door deze onder te brengen bij een Duitse brigade inclusief Nederlands personeel, blijven ze voor de landmacht behouden. "We hebben de tanks weggedaan vanwege financiële redenen, maar de wereld is veranderd. We hebben de tanks nodig", zegt De Kruif.

  • Nieuwsuur
    Nederlandse brigade onder bevel van Duitse pantserdivisie
  • Nieuwsuur
    Nederlandse brigade onder bevel van Duitse pantserdivisie

We hebben echt miljoenen nodig om de huishouding op orde te krijgen.

Commandant van de Landstrijdkrachten Mart de Kruif

De marine van België is nagenoeg volledig geïntegreerd met die van Nederland, transportvliegtuigen worden gehuurd van verschillende NAVO-partners en de landmacht werkt op veel terreinen samen met de Duitsers. Zoals met de Luchtmobiele Brigade en nu dus ook met tanks.

Duitse landmacht

Volgens defensiespecialist Ko Colijn van Instituut Clingendael is die samenwerking veel intensiever dan menigeen denkt. "De werkelijkheid is dat we totaal zijn geïntegreerd met de Duitsers. We werken op meer dan driehonderd terreinen samen. Op papier hebben we nog de soevereiniteit over onze soldaten, maar in de praktijk zijn we onderdeel van Duitse Landmacht."

In 1990 ging er nog 2,4 procent van het Bruto Nationaal Product naar Defensie. In 2016 is dat 1,2 procent. Minister Jeanine Hennis zei afgelopen weekend dat er 2 miljard extra nodig is voor Defensie. De Kruif: "We hebben echt miljoenen nodig om de huishouding op orde te krijgen. Denk alleen al aan reserveonderdelen."

Computers kun je onklaar maken, waardoor bijvoorbeeld de luchtafweer niet meer werkt. En dan heb je de tegenstander op de knieën.

Defensiespecialist Ko Colijn

Meer geld en meer internationale samenwerking. Dat is er dus nodig. Maar de militair van de toekomst krijgt ook te maken met een relatief nieuwe vorm van oorlog voeren: via de computer.

Cyberaanvallen

Volgens De Kruif is dat een van de belangrijkste verschillen tussen de militair van nu en die van de toekomst. En dat onderschrijft Colijn. "Computers kun je onklaar maken, waardoor bijvoorbeeld de luchtafweer niet meer werkt. En dan heb je de tegenstander op de knieën."

Eind dit jaar is bij Defensie het zogenaamde Cyber Commando operationeel. Dat kan naast informatie verzamelen, ook zelf cyberaanvallen uitvoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl