Gewonden liggen op straat bij metrostation Maelbeek
Aangepast

Tientallen doden en gewonden na terreuraanslagen Brussel

In Brussel zijn vanmorgen aanslagen gepleegd op het vliegveld Zaventem en op het metrostation Maalbeek. Daarbij zijn tientallen mensen omgekomen en meer dan honderd mensen gewond geraakt.

In Nieuwsuur het laatste nieuws, een overzicht van eerder terreur in België, (internationale) reacties, en een verslag uit Molenbeek. Aan tafel zitten Edwin Bakker hoogleraar terrorisme en contraterrorisme, Nourdin el Ouali, politiek leider van de Rotterdamse islamitische partij NIDA, Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en ooggetuige Tine Gregoor.

Tientallen doden en gewonden na terreuraanslagen Brussel

Terreurorganisatie IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de twee aanslagen. "Strijders van Islamitische Staat voerden vandaag met bomgordels en explosieven een serie bomaanslagen uit', meldt het aan IS gelieerde persbureau AMAQ.

Belgische media hebben een foto in handen van de drie vermoedelijke daders van de aanslagen op de luchthaven. Of zij allemaal zijn omgekomen is niet duidelijk. Er wordt rekening gehouden dat er nog een dader voortvluchtig is.

De foto van de vermoedelijke verdachten

Bij de aanslagen in een vertrekhal van het vliegveld gingen kort na elkaar twee bommen af. Ooggetuigen zeggen dat er een enorme lichtflits te zien was in de vertrekhal van het vliegveld.

"Stukken plafond kwamen naar beneden, mensen begonnen te rennen, te gillen probeerden in paniek weg te komen. Volgens persbureau Belga riep iemand iets in het Arabisch.

Beelden van direct na de explosie in vertrekhal vliegveld Zaventem

Het dreigingsniveau in heel België is verhoogd van niveau 3 naar niveau 4. Dat is het hoogste niveau en betekent: strengere grenscontroles, restricties op openbaar vervoer, en versterking van de aanwezigheid van militairen.

De vier metrolijnen zijn gesloten en alle stations worden ontruimd. Ook het bus- en tramverkeer is stilgelegd. De grens tussen België en Frankrijk is afgesloten.

We zullen alle voorzorgsmaatregelen nemen die nodig zijn.

Premier Mark Rutte

Premier Mark Rutte heeft contact gehad met zijn Belgische collega Charles Michel, en heeft in een eerste reactie zijn afschuw uitgesproken over de gebeurtenissen.

"België is opnieuw getroffen door laffe en moorddadige aanslagen", zegt Rutte. "Ons hart gaat uit naar de slachtoffers en nabestaanden en Nederland staat klaar om onze zuiderburen op welke manier dan ook te helpen en steun te bieden."

De Ministeriële Commissie Crisisbeheersing heeft vanmorgen een spoedbijeenkomst belegd. Premier Rutte, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en een aantal ministers is daarbij. Rutte zegt dat nog veel onduidelijk is, maar dat extra waakzaamheid is geboden. "Ook in ons land. We zullen alle voorzorgsmaatregelen nemen die nodig zijn."

Van der Steur: waakzaamheid is geboden

Het heeft er alle schijn van dat we de zwartste dag beleven in de geschiedenis van ons land sinds de Tweede Wereldoorlog.

Bart De Wever, burgemeester Antwerpen

De aanslagen in Brussel zijn geen aanleiding om het dreigingsniveau in Nederland aan te passen. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof zegt dat het niveau voorlopig onveranderd blijft.

Wel zegt de NCTV dat de situatie van minuut tot minuut in de gaten wordt gehouden. Ook zijn er extra patrouilles op de weg.

Grens

In Nederland patrouilleert de politie extra op de treinstations van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht in verband met de aanslagen in Brussel. Er is ook extra controle op de stations van Roosendaal, Breda en Arnhem.

Ook zijn er extra controles van de marechaussee langs de grens met België en is op alle Nederlandse vliegvelden de beveiliging opgeschroefd. Marechaussees zijn nadrukkelijk zichtbaar aanwezig.

Syrië-gangers

PVV-leider Wilders vindt dat Nederland onmiddellijk zijn grenzen moet sluiten. Hij denkt dat wat nu op de luchthaven in Brussel is gebeurd, ook hier kan gebeuren.

Wilders heeft een inmiddels een debat aangevraagd met de premier, en zegt dat die nu eindelijk werk moet maken van het preventief opsluiten van teruggekeerde Syrië-gangers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl