Nieuwsuur
Youtube

De exacte locatie van de Oekraïense Buk-installaties, die te zien waren op een video van het Oekraïense leger een dag voor het neerhalen van vlucht MH17, is bekend. Volgens het Britse onderzoekscollectief Bellingcat stonden de raketinstallaties in het plaatsje Dovgenke, in het oosten van Oekraïne. 

In Nederland richt het onderzoek van het Openbaar Ministerie zich vooral op een vermoedelijk Russische Buk-installatie, die vanuit rebellengebied vlucht MH17 uit de lucht zou hebben geschoten. 

Maar de videobeelden van het Oekraïense leger vormen, vooral op sociale media en in de Russische pers, de basis voor speculaties dat het Oekraïense leger vlucht MH17 heeft neergehaald. 

Onwaarschijnlijk 

Uit onderzoek van Bellingcat blijkt nu dat het onwaarschijnlijk is dat deze Oekraïense Buk's MH17 hebben neergehaald. De raketinstallaties stonden op 135 kilometer van de rampplek, terwijl een Buk een bereik heeft zo'n 30 kilometer. 

Ook blijkt uit de wrakstukken van het vliegtuig dat de raket uit een tegenovergestelde richting moet zijn gekomen. 

Kramatorsk

Na maanden van aandringen verklaarde Kiev aan Nieuwsuur dat de Buk’s in de video van het Oekraïense leger waren gestationeerd op de luchtmachtbasis in Kramatorsk. 

Nu blijken ze daar op de dag van de video, rond 16 juli, enkele tientallen kilometers vandaan te hebben gestaan, zelfs nog verder weg van de rampplek dan het Oekraïense leger aangaf. 

De foto boven is van 16 juli waarop de Buk uit de video te zien is, de foto onder is precies hetzelfde landschap op 22 juni met poserende Oekraïense militairen Bellingcat

Op Google Earth is ook te zien hoe op 12 juli 2014 het vliegveld in Kramatorsk nagenoeg leeg was. Op 23 juli stonden er weer enkele Buk’s

Van de tussenliggende dagen zijn geen satellietbeelden beschikbaar. Het is onduidelijk op welke dag de raketinstallaties zijn teruggekeerd naar de luchtmachtbasis. 

Het kampement in Dovgenke waar de raketinstallaties zouden hebben gestaan werd eerder nog bezocht door president Porosjenko. Het ligt ten noordwesten van de rampplek. 

De exacte locatie waarvandaan de Buk-raket is afgevuurd is nog niet duidelijk. Volgens de Onderzoeksraad voor de Veiligheid moet de lanceerlocatie ten zuidoosten van de rampplek hebben gelegen. Terwijl de Russische raketbouwer Almaz-Antey een plek ten zuidwesten aanwijst, vlak onder het dorpje Zarostsjenskoje. 

Vraagtekens

Het Russische ministerie van Defensie toonde vlak na de ramp met vlucht MH17 ook een satellietfoto waarop de Buk’s vlakbij dat dorpje te zien zouden zijn. Maar experts zetten vraagtekens bij de authenticiteit van die foto.

Ook toen Nieuwsuur afgelopen najaar het dorp bezocht zei geen van de inwoners dat ze op 17 juli 2014 een Buk-raket hadden gezien op de door de Russen aangewezen plek. Bovendien zou de plek volgens de inwoners op die dag in handen van de rebellen zijn geweest.

Bellingcat publiceert later hoe ze de locatie op het spoor zijn gekomen.

STER reclame