Nederland is sterk afhankelijk van Duitsland. Niet alleen economisch, maar ook als het gaat om de asielpolitiek. Sinds bondskanselier Angela Merkel verklaarde dat vluchtelingen in haar land welkom zijn, reizen weliswaar bijna alle vluchtelingen naar Duitsland maar een klein deel komt ook in Nederland terecht.
In een 3-delige serie kijkt Nieuwsuur de komende dagen naar de asielpraktijk in Duitsland.
Geen eenheid
Duitsland is geen land maar een federatie van deelstaten. En dat er geen eenheid is, ook niet in de manier waarop mensen naar Merkels politiek kijken, is het duidelijkst zichtbaar bij de aanstaande deelstaatsverkiezingen.
Op 13 maart gaan maar liefst drie deelstaten tegelijk naar de stembus. De verkiezingen worden als een belangrijke graadmeter gezien voor de mogelijk tanende populariteit van bondskanselier Merkel.
Strengere asielpolitiek
In de welvarende deelstaat Baden-Württemberg - bekend van BMW en Porsche - is de linkse partij Die Grünen, die op dit moment regeert, de partij van Merkel in de peilingen voorbij gestreefd. Dat is mede het geval omdat ze een iets strengere asielpolitiek voor ogen hebben dan de bondskanselier.
De groene burgemeester van de welvarende Zuid-Duitse stad Tübingen, Boris Palmer, noemt de onbegrensde welkomstcultuur zelfs "Pipi Langkouspolitiek". "Als we willen dat het lukt, moeten we naar een beperkte en gereguleerde vluchtelingenstroom. Als we dat niet doen, mislukt de integratie en raken de gemeentes overbelast."
Palmer heeft zelf zijn mening bijgesteld nadat hij zag wat de grote groepen vluchtelingen in zijn stad betekenden voor zijn budget en voor de samenleving.
Als we willen dat het lukt, moeten we naar een beperkte en gereguleerde vluchtelingenstroom.
In Baden-Württemberg kijkt Nieuwsuur mee over de schouder van de Syrische arts Khaled Shamsi, die al snel als arts aan de slag kon in de mobiele praktijk van de hulporganisatie Malteser. Hij spreekt dagelijks met tientallen vluchtelingen en ziet heel goed wat er bij hen leeft.
"Ik ben gelukkig een arts en geen politicus. Als ik de verhalen van de afzonderlijke mensen hoor, zou ik het erg moeilijk vinden om te beslissen of ze wel of niet mogen blijven. Ze hebben allemaal een verhaal", zegt Shamsi.
Gepasseerd
In de deelstaat Saksen-Anhalt, waar Nieuwsuur voor het tweede deel van de serie op bezoek was, zou de nieuwe partij Alternative für Deutschland (AFD) zo maar twintig procent van de stemmen kunnen gaan halen. De mensen zijn er doodsbenauwd voor vluchtelingen, hoewel ze er in verhouding het kleinste aantal moeten opvangen.
Mensen voelen zich door de politiek gepasseerd en hebben het gevoel dat ze na het vallen van de Muur in 1989 opnieuw in een dictatuur leven. De AFD is met succes in dat gat gesprongen en scoort niet alleen met de anti-vluchtelingspolitiek: ze maken ook handig gebruik van de slogan Wir sind das Volk, een verwijzing naar de vreedzame opstand tegen het DDR-regime in 1989.
Geen zorgen
In Saksen-Anhalt kijkt Nieuwsuur door de ogen van de Iraanse ondernemer Jamshid Yektai naar de politiek. Hij is een grote werkgever in de regio en kent Oost-Duitsland al tientallen jaren. Hij maakt zich helemaal geen zorgen over de nieuwkomers.
Merkels partij CDU scoort waarschijnlijk nog het beste in de West-Duitse deelstaat Rijnland-Palts, waar Julia Klöckner als mogelijke opvolgster een gooi doet naar de positie van minister-president van de deelstaat. En met succes. Klöckner steunt enerzijds de bondskanselier, maar zet ook strengere accenten in haar asielpolitiek.