Honderd dagen in Molenbeek

Hoofdstad van de haat, broeinest van het kwaad, vrijhaven voor terroristen: zo kwam de Brusselse wijk Sint-Jans-Molenbeek na de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs in het nieuws. Zeker drie van de acht daders van de aanslagen in Parijs woonden er.

Voor zijn vierdelige documentaire verbleef televisiemaker Eric Goens honderd dagen in Molenbeek, op zoek naar het echte gezicht van de stad. "Er zijn echt wijken in Molenbeek waar je de camera niet op de schouder moet leggen. Niet omdat ze je een pak slaag gaan geven, maar omdat de mensen het spuugzat zijn", aldus Goens.

Vanavond in Nieuwsuur een gesprek met tv-maker Eric Goens. Ook een antwoord op de vraag hoe de situatie en de aanpak van radicalisering is in Nederland. Te gast is Theo van der Plas, hoofd bestrijding terrorisme en jihad bij de Nationale Politie.

Honderd dagen in Molenbeek

De bewoners van de gemeente voelen veel druk door wat er gebeurd is in Parijs en willen structurele veranderingen, denkt Goens. "De nadruk ligt te veel op repressie, wat de afkeer van jongeren voor de maatschappij nog vergroot. Daardoor voelen ze zich steeds meer verloren en gaat een groot deel radicaliseren", aldus Goens tegenover de website Brusselnieuws.

Goens zegt dat er nog steeds jongeren naar Syrië vertrekken en denkt dat door de harde aanpak van de regering de boel alleen maar zal verslechteren. "Je merkt ook hoe meer kritiek erop komt, hoe geslotener ze worden. Die gesloten gemeenschap, als we dat op zijn beloop laten is het een boomerang die we terug in het gezicht krijgen als er niks aan gedaan wordt."

Generalisering

Goens spreekt voor zijn documentaire met de lokale bevolking. In de eerste aflevering van zijn serie, die gisteren in België is uitgezonden, is dat onder meer Mohamed Bouzerda, slager in Molenbeek. Hij is de generalisering van zijn wijk meer dan zat en vertelt dat de mensen na de aanslagen in Parijs bang zijn geworden om bij hem te kopen.

"Eerlijk gezegd hopen we allemaal dat het stopt. Men zegt dat het oorlog is. De mensen geloven dat Molenbeek Gaza is." En: "na de affaire Dutroux vonden wij toch ook niet elke Belg een pedofiel? Dat is wat jullie met ons doen omwille van die paar criminelen in Parijs."

Je merkt ook hoe meer kritiek erop komt, hoe geslotener ze worden.

Tv-maker Eric Goens

Goens komt in zijn documentaire ook in contact met imam Cheikh Tojgani, van de grootste moskee van Molenbeek. "Jongeren worden gerekruteerd en klaargestoomd via het internet", zegt hij. Met de Koran heeft het volgens de imam niets te maken. "Als ze zich op de Koran zouden baseren, zou dit niet gebeuren."

In de plannen en de aanpak van de Belgische verheid ziet Goens weinig. "Wat ik mis is aanpak ten gronde, hoe creëer je bewustwording bij de bevolking. Je kunt dit probleem nooit oplossen zonder medewerking van de bevolking. Niet alleen maar aan het einde van de lijn gaan zitten om de boefjes aan te pakken, maar misschien is het handig om aan het begin van de lijn te kijken hoe je het kunt voorkomen. We moeten de wortel uitroeien en dat duurt langer."

Je kunt dit probleem nooit oplossen zonder medewerking van de bevolking.

Eric Goens

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl