Zzp'ers aan het werk in Utrecht

Zzp'ers tekenen petitie tegen nieuwe VAR

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

Zzp'ers maken zich zorgen over de vervanger van de VAR. Een online petitie tegen de nieuwe 'modelcontracten' is binnen een paar dagen al meer dan twintigduizend keer ondertekend.

Begin februari stemde een meerderheid van de Eerste Kamer in met de nieuwe zzp-regels van staatssecretaris Eric Wiebes. De zogenoemde VAR-verklaring wordt vervangen door nieuwe 'modelovereenkomsten' tussen zzp'ers en hun opdrachtgevers.

Zzp'ers tekenen petitie tegen nieuwe VAR

Wat verandert er op 1 mei?

Onder de huidige regels moet een zzp'er jaarlijks aan de Belastingdienst verklaren dat hij zelfstandige is. Dat wordt per 1 mei afgeschaft. Straks moeten zzp'ers met al hun opdrachtgevers afzonderlijk een contract afsluiten.

Het belangrijkste verschil is dat daarmee de verantwoordelijkheid verschuift. Nu krijgen zzp'ers een naheffing als blijkt dat het geen echte zelfstandige zijn. Straks is de opdrachtgever hiervoor verantwoordelijk. Hiermee hoopt de politiek het aantal schijnzelfstandigen terug te dringen.

Met de nieuwe regels willen opdrachtgevers dat ik tijdelijk in dienst kom of payroller word.

Journalist Botte Jellema

Maar veel zzp'ers zien die regels niet zitten. De modelovereenkomst is te omslachtig en geeft onnodig veel papierwerk. Ook wordt het probleem van schijnzelfstandigheid niet opgelost en vinden ze dat ze slecht worden geïnformeerd.

Muzikant en journalist Botte Jellema schreef erover op zijn blog. "Normaal heb ik 50 tot 100 lezers per dag, maar de afgelopen dagen opeens 20.000 tot 30.000. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Het leeft echt enorm."

Botte Jellema

Volgens Jellema schrikken opdrachtgevers ook van de nieuwe regels. "Veel zeggen: hier heb ik geen zin in. Dus kom maar werken als payroller of tijdelijk in dienst, maar dan moet je er na een tijdje wel weer uit. Dit maakt juist een schijnwerknemer van mij. Daarnaast maakt het mijn eigen bedrijf kapot."

Ook freelancer Albert Jan Sluis is bang voor veel meer papierwerk. Hij is stemacteur en heeft veel verschillende klussen.

"Ik heb veel verschillende kleine opdrachten. Het is niet te doen als ik met al mijn opdrachtgevers een apart modelcontract moet hebben."

Stemacteur Albert Jan in zijn studio

En wat gaan de opdrachtgevers doen, vraagt Sluis zich af. "Met name de grote bedrijven zijn bang dat ze straks als werkgever worden gezien door de Belastingdienst." "Die durven straks niet meer met zzp'ers te werken of alleen nog via tussenpersonen, zoals bemiddelingsbureaus."

Zangeres Maike Dubelaar neemt het de Belastingdienst kwalijk dat het jarenlang te weinig heeft gecontroleerd waardoor veel schijnzelfstandigen zijn ontstaan.

"Dat moet nu worden opgelost met een enorm papieren monster waar wij in no-time op moeten overschakelen."

'Mijn opdrachtgever wil dat ik de payroll in ga'

Staatssecretaris Wiebes beloofde begin deze maand dat er snel meer duidelijk wordt. De Belastingdienst laat weten alle VAR-houders binnenkort persoonlijk te informeren over de nieuwe situatie.

Daarnaast wordt benadrukt dat 2016 een overgangsjaar wordt en er dan nog geen boetes worden gegeven.

'De nieuwe regels zouden eigenlijk uitgesteld moet worden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl