Militairen van de Koerdische YPG in Syrië in augustus 2015

Turkije blijft Koerden in Noord-Syrië bestoken

Turkije is niet van plan te stoppen met het beschieten van stellingen van Koerdische milities in Noord-Syrië. Volgens de Turkse president Recep Yayyip Erdogan reageert zijn land op beschietingen door de Koerden vanaf de andere kant van de grens. Hij dreigt de aanvallen op te voeren.

Nieuwsuur spreekt over de situatie met correspondent Lucas Waagmeester in Turkije. Militair historicus Christ Klep is te gast.

Turkije blijft Koerden in Noord-Syrië bestoken

Turkse grens

Met de aanvallen van Turkije op Koerdische strijders in Syrië is er de afgelopen dagen een nieuw hoofdstuk ingegaan in de Syrische oorlog. Tot nu toe profiteerden de Koerdische milities vooral van de strijd. Maar Turkije wil daar een einde aan maken.

De opmars van de Syrische Koerden baart de Turkse regering grote zorgen. Ankara wil koste wat kost voorkomen dat de Koerden een aaneengesloten gebied aan de Turkse grens veroveren. Het gaat daarbij vooral om de Syrische grensstad Azaz, die op de route ligt tussen Ankara en Aleppo.

Turkije pleitte vandaag voor het instellen van een veiligheidszone langs de Zuid-Turkse grens. Een zone van 10 kilometer breed waar niet mag worden gevochten. De stad Azaz ligt in de zone die de Turkse regering voor ogen heeft.

Maandag zei de Turkse premier Ahmet Davutoglu dat Turkije niet toestaat dat de Koerdische YPG-militie de grensstad in handen krijgt. De Turkse regering ziet de YPG-militie als bondgenoten van de Turks-Koerdische PKK, die Turkije als terreurorganisatie beschouwt.

VS moet kiezen

De opmars van de Koerden lijkt een wig te drijven tussen Turkije en de Verenigde Staten. Het land moet volgens president Erdogan kiezen wie ze steunt: de Koerden of NAVO-bondgenoot Turkije. De YPG-militie heeft nu zowel de steun van de VS als van Rusland in de strijd tegen terreurgroep IS.

De YPG wist de afgelopen tijd te profiteren van de strijd tussen het Syrische leger, dat gesteund wordt door de Russische luchtmacht, en milities van de Syrische oppositie. Zowel YPG als het Syrische regeringsleger rukt nu steeds verder op naar de Turkse grens.

Leden van de Koerdische militie YPG die IS bestrijdt in het noorden van Syrië

Grondoffensief in Syrië

Turkije stuurt nu aan op een gezamenlijk grondoffensief in Syrië. Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken zijn Saudi-Arabië "en sommige West-Europese bondgenoten" het met Ankara eens dat een militaire operatie op de grond noodzakelijk is om een einde te maken aan de oorlog.

Wel zei de minister dat Turkije niet op eigen houtje een grondoperatie zal beginnen. Het land wil het sowieso niet zonder de Verenigde Staten doen. Maar de Amerikaanse regering voelt niets voor zo'n offensief op de grond, heeft het Pentagon herhaaldelijk laten weten.

Kamer maakt zich zorgen

Ook Nederland is geen voorstander. "Het inzetten van grondtroepen in Syrië, met de chaos die er op dit moment is, lijkt me geen logische vervolgstap", aldus premier Mark Rutte. Volgens minister Bert Koenders heeft Turkije "het vraagstuk nog niet aan de orde gesteld in de NAVO".

Een meerderheid van de Tweede Kamer maakt zich zorgen over de rol van Turkije in het conflict. De Kamer vindt dat Turkije Nederland en andere NAVO-landen niet een oorlog "in mag trekken". Turkije is NAVO-lid, en als één lid wordt aangevallen dan dienen de andere lidstaten te hulp te schieten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl