Nieuwsuur
EPA

Sinds het begin van dit jaar zijn zo'n 77.000 vluchtelingen in Griekenland aangekomen, blijkt uit nieuwe cijfers van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Een eensgezinde oplossing heeft Europa ondertussen nog steeds niet gevonden. En dan moet de vluchtelingenstroom vanuit Afrika nog op gang komen, waarschuwt generaal-majoor buiten dienst Frank van Kappen vanavond in Nieuwsuur.

"Er heerst hevige droogte in delen van Afrika. De verwachting is dat de hongersnood een ongekende omvang zal aannemen", zegt Van Kappen. "Er wordt gevreesd dat de huidige vluchtelingenstroom zal worden versterkt vanuit Afrika. Er zijn zo'n 30 tot 50 miljoen mensen in beweging. Als zij ongecontroleerd naar Europa komen, wordt de stabiliteit van Europa aangetast."

Hongersnood

Doordat er nauwelijks regen valt in delen van Afrika, mislukken oogsten op grote schaal. Tientallen miljoenen mensen in Afrika kampen met hongersnood. Alleen in Ethiopië, Somalië, Eritrea en Zuid-Soedan zijn al meer dan 25 miljoen mensen afhankelijk van voedselhulp, aldus het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties.

De droogte in Afrika wordt veroorzaakt door El Niño. Het is een natuurverschijnsel waarbij het zeewater langs de evenaar in de oostelijke Grote Oceaan sterk opwarmt. Dat heeft invloed op het weer in grote delen van de wereld: in sommige landen regent het nauwelijks, terwijl andere landen te maken krijgen met overstromingen.

Zichzelf vernietigen

NOS-correspondent Kees Broere was vorige week in Madagaskar, een groot eiland ten oosten van Afrika. De voedselveiligheid van de bevolking is in gevaar door de extreme droogte die El Niño met zich meebrengt. Het landschap is totaal verdord, de oogsten zijn mislukt. 

De bevolking kapt massaal bomen en draagt zo ook bij aan de droogte. Volgens een regionale bestuurder zijn de mensen daardoor bezig zichzelf te vernietigen. En de regen blijft voorlopig uit. "We gaan richting een hongersnood. Hoe overleven we dit tot mei, als het dan pas gaat regenen?"

'We verwoesten onszelf door alle bomen te kappen'

STER reclame