Nederlandse Unifil-militairen op hun basis in Haris (mei 1980)

Libanon-veteranen met PTSS claimen 15 miljoen euro

 • Guido van Ophoven

  redacteur

 • Karel Ornstein

  verslaggever

 • Guido van Ophoven

  redacteur

 • Karel Ornstein

  verslaggever

Een groep van 120 oud-Libanon-veteranen gaat een claim van 15 miljoen euro indienen bij het ministerie van Defensie. Tijdens hun uitzending voor de VN-missie Unifil naar Zuid-Libanon hebben ze ernstige psychische klachten opgelopen. Het gaat om een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Tussen 1979 en 1985 zaten 9000 Nederlandse militairen in Zuid-Libanon. Hun taak was om de vrede en rust te bewaren tussen Israël en de PLO. De 120 militairen die de claim indienen, verwijten Defensie dat ze nooit de benodigde zorg hebben gekregen.

Libanon-veteranen met PTSS claimen 15 miljoen euro

Hulp niet op tijd

In december bepaalde de rechter dat Defensie aansprakelijk is voor de schade die een oud-militair heeft opgelopen tijdens zijn uitzending naar Libanon. Voor, tijdens en na de missie heeft de militair te weinig informatie over PTSS gekregen en hij heeft niet op tijd medische hulp gehad.

De 120 Libanon-veteranen stellen dat ook zij niet of nauwelijks informatie en zorg hebben gekregen. Daarom komen ze half februari met een gezamenlijk schadeclaim van 15 miljoen euro. "100.000 tot 125.000 euro per persoon, dat sluit aan bij bestaande regelingen", zeggen advocaten Michael Ruperti en Vincent Dolderman.

"Wij willen voorkomen dat deze mensen allemaal individueel hun gelijk voor de rechter moeten halen. Deze mensen kunnen dat niet aan", zeggen de advocaten. "De meesten leven al dertig jaar in psychische nood. Defensie moet haar verantwoordelijkheid nemen en zo snel mogelijk met een oplossing komen."

Teleurgesteld

Het ministerie van Defensie stelt dat alle oud-Libanon-strijders sinds hun terugkeer meerdere keren zijn benaderd voor een onderzoek. En dat zij allemaal een mailing hebben gehad over waar ze zich kunnen melden met PTSS-klachten.

Maar tijdens een bijeenkomst in Kootwijkerbroek, die Nieuwsuur bijwoonde, bleek dat van de groep van 120 veteranen vrijwel niemand direct was benaderd door Defensie.

"Ik heb in de jaren 90 een brief gehad met de vraag of ik mensen kende die klachten hadden. Er werd niet gevraagd of ik zelf klachten had", zegt een veteraan. Een ander: "Ik ben teleurgesteld. Als ik actief was benaderd en de problemen waren onderkend, waren er een hoop problemen minder geweest."

Laatste hoop

De claim is voor veel Libanon-veteranen de laatste hoop. Ze willen niets liever dan hulp en een schadevergoeding. "Ik wist niet wat mij mankeerde, maar het bleek uiteindelijk PTSS. Moet ik dit nog pikken? Dit is mijn laatste strohalm!", zegt een veteraan.

Defensie erkent dat er op het ministerie 163 dossiers liggen van Libanon-veteranen die een vergoeding willen voor hun PTSS-klachten. In de loop van februari zal het ministerie van Defensie de Tweede Kamer laten weten hoe de schadeclaims zullen worden afgehandeld.

Het ministerie laat weten dat tot nu toe 400 Libanon-veteranen een Militair InvaliditeitsPensioen en een uitkering Ereschuld van maximaal 125.000 euro hebben gehad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl