EPA

Vredesoverleg Syrië begonnen in Genève

Speciaal gezant Staffan de Mistura van de Verenigde Naties (VN) praat vandaag in Genève met een delegatie van de regering van de Syrische president Bashar al-Assad. Daarmee zijn de besprekingen over een vredesregeling die een eind moeten maken aan de oorlog in Syrië, nu echt begonnen.

Nieuwsuur spreekt erover met de Nederlandse onderhandelingsadviseur Jeffrey Jonkers. Hij adviseert rebellengroepen bij de onderhandelingen.

Vredesoverleg Syrië begonnen in Genève

Oppositiegroepen

De Syrische regeringsdelegatie die bij de onderhandelingen aanwezig is, bestaat uit de onderminister van Buitenlandse Zaken, de Syrische VN-ambassadeur en de Syrische ambassadeur in Zwitserland. Wie er verder nog meepraat is onduidelijk.

VN-gezant De Mistura heeft verschillende oppositiegroepen uitgenodigd voor de onderhandelingen. In eerste instantie weigerde oppositiegroep HNC om mee te praten in het Zwitserse Genève, vanwege de Russische bombardementen op Syrië, maar is nu toch bereid om een kleine delegatie te sturen.

Andere oppositiepartijen hebben ook gedreigd niet naar Genève te gaan. Ze eisen eerst een wapenstilstand of willen dat nu al wordt besloten dat er geen rol is weggelegd voor Assad in een overgangsregering.

Niet aanwezig

Het vredesoverleg zou eigenlijk al afgelopen maandag beginnen, maar onenigheid over wie er mee mag doen, belemmerde dat. De landen die het overleg hebben georganiseerd, zoals de Verenigde Staten, Rusland en Turkije, zijn het niet eens over wie er aan het overleg mee mag doen.

Islamitische Staat, dat delen van Syrië in handen heeft, zit in ieder geval niet aan de onderhandelingstafel. Dat geldt ook voor de omvangrijke Syrische rebellengroep Jaysh al-Islam.

Ook de Koerden zijn uitgesloten van de gesprekken, omdat Turkije ze er niet bij wil hebben. De Koerden zelf zeggen dat hun afwezigheid betekent dat de besprekingen gedoemd zijn te mislukken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl