Aangepast

Gewelddadige tegenstanders azc voor de rechter

Oranje, Woerden, Steenbergen en Geldermalsen. Het zijn plaatsen waar de bevolking de afgelopen maanden in verzet kwam tegen de komst van een asielzoekerscentrum. Tegenstanders die bij die protesten geweld gebruiken, worden daarvoor vervolgd.

Wat wil het Openbaar Ministerie daarmee bereiken? Procureur-generaal Gerrit van der Burg is vanavond te gast.

Gewelddadige tegenstanders azc voor de rechter

Bestorming

De gewelddadige demonstranten uit Woerden zijn de eersten die vandaag en gisteren voor de rechter zijn gebracht. De eerste twaalf die gisteren terechtstonden, kregen allemaal dezelfde strafeis te horen: 180 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf.

Begin oktober bestormden de mannen een sporthal waar zo'n 150 asielzoekers verblijven. Ze waren in het zwart gekleed en droegen bivakmutsen. Ze duwden hekken omver en gooiden met eieren en vuurwerkbommen. De demonstranten kwamen het gebouw niet binnen, maar veroorzaakten veel angst onder de vluchtelingen en de beveiligers bij het gebouw.

"De meeste vluchtelingen komen uit een oorlogsgebied. Het horen van knallen geeft een traumatische ervaring. Het maakte op hen een een diepe indruk", zei de burgemeester van Woerden na de bestorming van de sporthal.

Bestorming Woerden 'kwam zeer bedreigend over'

Openlijk geweld

De mannen is openlijk geweld en dreigen met geweld ten laste gelegd. Enkele verdachten zijn eerder veroordeeld voor geweldsdelicten. Volgens het Openbaar Ministerie is iedereen uit de groep medeschuldig, ook al is niet duidelijk wie er met vuurwerk gooide of hekken omver trok.

De advocaten van de verdachten vinden dat van elke verdachte afzonderlijk wel duidelijk moet zijn wat die precies heeft gedaan en daarom eisen ze vrijspraak.

De mannen komen uit Montfoort, Utrecht, Harmelen, Lopik, Schoonhoven en Woerden. Volgens het Openbaar Ministerie hadden de mannen met elkaar afgesproken om de noodopvang te bestormen. Ze hielden contact via WhatsApp.

De sporthal in Woerden kreeg na de bestorming extra beveiliging

Vuurwerkbommen

In Geldermalsen bracht de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum grote onrust met zich mee. Betogers probeerden half december het stadhuis binnen te dringen, waar de gemeenteraad vergaderde over de bouw van een azc voor 1500 vluchtelingen.

Tientallen relschoppers drongen door de hekken buiten het stadhuis. Ze schreeuwden leuzen en gooiden vuurwerk, stenen en blikjes naar de politie. Door de vuurwerkbommen kwam de raadzaal vol rook te staan.

Ongeveer tachtig mensen keerden zich die avond tegen de politie. Veertien mensen werden toen al meteen aangehouden. Inmiddels hebben zeven andere verdachten zich bij de politie gemeld. Vrijdagochtend werden de, onherkenbaar gemaakte, foto's van elf relschoppers op internet gezet.

Duizend mensen

Ook in andere plaatsen lopen demonstraties tegen asielzoekerscentra uit de hand. Zoals vorige week in het Brabantse Heesch. Tegenstanders gooiden met vuurwerk, stenen en eieren naar de politie, ME en het gemeentehuis. Tegen de duizend mensen waren komen opdagen op de protestbijeenkomst.

Eerder werden al twee dode varkens opgehangen op de plek waar het azc in Heesch moet komen. Bij de varkens waren borden geplaatst met de teksten "azc 500 = te veel" en "Heesch = tegen azc".

Demonstratie in Heesch tegen de komst van een asielzoekerscentrum

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl